Volilci podprli zakon o prepovedi zakrivanja obraza na javnih mestih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Za prepoved glasovali dve tretjini volilcev
Oglej si celoten članek

Volivci v švicarskem kantonu St. Gallen so na referendumu podprli zakon o prepovedi zakrivanja celotnega obraza na javnih mestih.

Nošenje nikabov in burk v javnosti je že prepovedano v Franciji in na Danskem. 

Gre za že drugi švicarski kanton, kjer bo obveljala prepoved, ki naj bi se nanašala predvsem na muslimanske burke in nikabe. Za to so se že pred dvema letoma odločili že v kantonu Ticino.  Švicarska vlada je lani zavrnila pobudo, da bi prepoved burk uvedli na državni ravni, in menila, da bi morali kantoni sami odločati o tem, ali je tak ukrep primeren.

Zakon je podprlo skoraj 67 odstotkov volivcev kantona na severovzhodu Švice. 

V 8,5 milijonski Švici je okoli pet odstotkov muslimanov, ki so se tja večinoma preselili iz držav nekdanje Jugoslavije.

Parlament v St. Gallnu je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, po katerem bo kaznovana vsaka oseba, ki bo zaradi zakrivanja obraza neprepoznavna na javnem kraju in s tem ogrožala javno varnost ali socialni in verski mir. Zakon je bil sprejet s podporo populistične desnice in sredinskih strank, vendar so nato Zeleni in Mladi socialisti zahtevali glasovanje na referendumu.

Največja islamska organizacija v Švici, Islamski osrednji svet, priporoča ženskam, da še naprej pokrivajo obraze. Poudarjajo, da bodo pozorno spremljali izvajanje prepovedi in po potrebi uvedli pravne postopke.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 15:01 24. September 2018.

    Naprošam vse, da najdete tisti link, do posnetka, ko se tri take , matrajo z jedjo špagetov sredi civil restavracije.. …

  • 15:00 24. September 2018.

    Ena taka je prišla k zobarju v ZD Šiška.. - poslana je bila v določeno ordinacijo.. ne vem pa ali …

  • 08:18 24. September 2018.

    se spomnim intervjuja ene ubrisanke iz jesenic, ki je govorila o tem, kako je srečna ker lahko to nosi. ker …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.