Svet
4397 ogledov

Volilci podprli zakon o prepovedi zakrivanja obraza na javnih mestih

Na fotografiji lahko vidite razliko med burko in nikabom. Burka popolnoma prekri Žurnal24 main
Za prepoved glasovali dve tretjini volilcev

Volivci v švicarskem kantonu St. Gallen so na referendumu podprli zakon o prepovedi zakrivanja celotnega obraza na javnih mestih.

Nošenje nikabov in burk v javnosti je že prepovedano v Franciji in na Danskem. 

Gre za že drugi švicarski kanton, kjer bo obveljala prepoved, ki naj bi se nanašala predvsem na muslimanske burke in nikabe. Za to so se že pred dvema letoma odločili že v kantonu Ticino.  Švicarska vlada je lani zavrnila pobudo, da bi prepoved burk uvedli na državni ravni, in menila, da bi morali kantoni sami odločati o tem, ali je tak ukrep primeren.

Zakon je podprlo skoraj 67 odstotkov volivcev kantona na severovzhodu Švice. 

V 8,5 milijonski Švici je okoli pet odstotkov muslimanov, ki so se tja večinoma preselili iz držav nekdanje Jugoslavije.

Parlament v St. Gallnu je konec lanskega leta potrdil predlog zakona, po katerem bo kaznovana vsaka oseba, ki bo zaradi zakrivanja obraza neprepoznavna na javnem kraju in s tem ogrožala javno varnost ali socialni in verski mir. Zakon je bil sprejet s podporo populistične desnice in sredinskih strank, vendar so nato Zeleni in Mladi socialisti zahtevali glasovanje na referendumu.

Največja islamska organizacija v Švici, Islamski osrednji svet, priporoča ženskam, da še naprej pokrivajo obraze. Poudarjajo, da bodo pozorno spremljali izvajanje prepovedi in po potrebi uvedli pravne postopke.

 

Komentarjev 16
  • kapibara 15:01 24.september 2018.

    Naprošam vse, da najdete tisti link, do posnetka, ko se tri take , matrajo z jedjo špagetov sredi civil restavracije.. za crkn od smeha..

  • kapibara 15:00 24.september 2018.

    Ena taka je prišla k zobarju v ZD Šiška.. - poslana je bila v določeno ordinacijo.. ne vem pa ali je bil notri zobar ali zobarca in kako jo je upedenal..?? res skeri skrivnostno... !!

  • miki1234 08:18 24.september 2018.

    se spomnim intervjuja ene ubrisanke iz jesenic, ki je govorila o tem, kako je srečna ker lahko to nosi. ker se le tako lahko poklanja svojemu bogu in izkazuje spoštovanje možu... bruh... naj nosijo to doma, če že morajo, za ...prikaži več v javnost pa to res ni primerno.