Vozniki in podkupovanje policistov. Neverjetno!

Foto: Profimedia
Ti vozniki se očitno kazni ne bojijo, prvi ponudijo podkupnino.
Oglej si celoten članek

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je na cestah v Srbiji umrlo okrog 300 ljudi, medtem ko je srbska policija po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva napisala 680 tisoč prekrškovnih kazni, 200 tisoč zaradi prekoračitve omejitve hitrosti, poročajo tamkajšnji mediji.

Da bi podrobneje preverili, kako vozniki sledijo Zakonu o varnosti prometa in kako se obnašajo, je portal Polovni automobili izvedel veliko raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 18 tisoč ljudi.

Več kot polovica vprašanih je priznalo, da so v preteklem letu storili vsaj en prometni prekršek. Čeprav so v lanskem letu v Srbiji poostrili nekatere kazni Zakona o varnosti prometa, glede na raziskavo to ni bistveno vplivalo na obnašanje voznikov.

Vozniki nudijo podkupnino

Korupcija je eden izmed najbolj resnih težav, s katerimi se soočajo v Srbiji, v veliki meri se pojavlja tudi v prometu, ugotavljajo ob rezultatih omenjene raziskave.

Tretjina vprašanih je navedla, da so se skušali izogniti plačanju kazni potem ko jih je ustavila policija in jih ujela pri prekršku; 12 odstotkov vprašanih na to vprašanje ni želelo odgovoriti, 55 odstotkov pa jih je odgovorilo, da tega ne počne.

Največ je takšnih voznikov, ki so se plačanju kazni izognili skozi pogovor (govoril/a sem o razlogu, zaradi katerega sem storil/a prekršek), takšnih je 40 odstotkov, 28 odstotkov pa jih je priznalo, da so plačali podkupnino.

Več kot polovica tistih, ki so navedli, da so plačali podkupnino, je priznalo, da so sami direktno ali posredno ponudili podkupnino, v 37 odstotkih pa naj bi policisti sami omenili takšno možnost.

Tudi nagrade? Drastično povečanje kazni za najhujše prekrške

Foto: Reuters srbska policija

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:43 10. September 2019.

    Zakaj je to “neverjetno”? Že vrabci na strehi čivkajo, da je to tako v Srbiji, pa še kje v južnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.