Svet
4033 ogledov

Vozniki in podkupovanje policistov. Neverjetno!

Beograd
Ti vozniki se očitno kazni ne bojijo, prvi ponudijo podkupnino.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je na cestah v Srbiji umrlo okrog 300 ljudi, medtem ko je srbska policija po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva napisala 680 tisoč prekrškovnih kazni, 200 tisoč zaradi prekoračitve omejitve hitrosti, poročajo tamkajšnji mediji.

Da bi podrobneje preverili, kako vozniki sledijo Zakonu o varnosti prometa in kako se obnašajo, je portal Polovni automobili izvedel veliko raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 18 tisoč ljudi.

Več kot polovica vprašanih je priznalo, da so v preteklem letu storili vsaj en prometni prekršek. Čeprav so v lanskem letu v Srbiji poostrili nekatere kazni Zakona o varnosti prometa, glede na raziskavo to ni bistveno vplivalo na obnašanje voznikov.

Vozniki nudijo podkupnino

Korupcija je eden izmed najbolj resnih težav, s katerimi se soočajo v Srbiji, v veliki meri se pojavlja tudi v prometu, ugotavljajo ob rezultatih omenjene raziskave.

Tretjina vprašanih je navedla, da so se skušali izogniti plačanju kazni potem ko jih je ustavila policija in jih ujela pri prekršku; 12 odstotkov vprašanih na to vprašanje ni želelo odgovoriti, 55 odstotkov pa jih je odgovorilo, da tega ne počne.

Največ je takšnih voznikov, ki so se plačanju kazni izognili skozi pogovor (govoril/a sem o razlogu, zaradi katerega sem storil/a prekršek), takšnih je 40 odstotkov, 28 odstotkov pa jih je priznalo, da so plačali podkupnino.

Več kot polovica tistih, ki so navedli, da so plačali podkupnino, je priznalo, da so sami direktno ali posredno ponudili podkupnino, v 37 odstotkih pa naj bi policisti sami omenili takšno možnost.

prometna nesreča avtomobil Tudi nagrade? Avto Drastično povečanje kazni za najhujše prekrške

srbska policija | Avtor: Reuters Reuters

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Snežinko 17:43 10.september 2019.

    Zakaj je to “neverjetno”? Že vrabci na strehi čivkajo, da je to tako v Srbiji, pa še kje v južnih državah bivše juge. Nič novega. Več ali manj je samo Slovenija izvzeta iz tega podkupovanja.