Vsa letala obstala, to je razlog

Foto: Epa
Foto: Epa
Na letališčih v Ženevi in Zűrichu so letala morala obstati na tleh zaradi računalniške napake.
Oglej si celoten članek

Na mednarodnih letališčih v Ženevi in Zürichu so bili danes zjutraj začasno odpovedani ali prestavljeni vsi leti. Razlog za to tiči v okvari računalniškega sistema za nadzor zračnega prometa, sta na Twitterju sporočili upravi švicarskih letališč. Švica je zaradi varnosti začasno zaprla zračni prostor za komercialne lete.

"Švicarski zračni prostor je sedaj ponovno odprt," je na Twitterju sporočilo švicarsko podjetje za kontrolo zračnega prometa Skyguide. Dodali so, da je tehnična napaka že odpravljena, niso pa še pojasnili, kaj je pravzaprav povzročilo težavo, ki je povzročila zaprtje zračnega prostora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi letališči v Ženevi in Zürichu sta sporočili, da so letala že začela vzletati in pristajati. Letališče v Ženevi je na Twitterju zapisalo, da se letalski promet od 8.30 postopoma obnavlja, a je vseeno opozorilo, da so bili številni leti odpovedani, potnike pa pozvalo, naj se za informacije obrnejo na letalske družbe. Iz letališča v Zürichu so sporočili, da je njihova operativna zmogljivost pri 75 odstotkih.

Kaos je na švicarskih letališčih izbruhnil v jutranjih urah, ko je podjetje Skyguide, ki je zadolženo za nadzor nad zračnim prostorom v Švici, sporočilo, da je doživelo okvaro v sistemu, zato je bil švicarski zračni prostor iz varnostnih razlogov več ur zaprt za komercialne lete.

Številna letala, ki bi morala pristati v Zürichu ali Ženevi, so bila preusmerjena v sosednje države. Podjetje je že izjavilo, da obžaluje incident, zlasti posledice, ki jih je ta imel na stranke, partnerje in potnike.

Zürich je sicer največje švicarsko letališče. Leta 2021 je skozi njegove terminale potovalo več kot 10,2 milijona potnikov. Po odpravi omejitev zaradi covida-19 se je letalski promet od takrat še bistveno povečal, samo maja letos pa je letališče zabeležilo 1,9 milijona potnikov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:27 15. Junij 2022.

    Težave z računalniško opremo? Hahaha pa koga vi farbate. Vsi takšni in podobni sistemi imajo vedno vsaj 2 ali več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.