Svet
4359 ogledov

Vsa letala obstala, to je razlog

Novice: Vsa letala obstala, to je razlog: letališče letalo Zürich Epa
Na letališčih v Ženevi in Zűrichu so letala morala obstati na tleh zaradi računalniške napake.

Na mednarodnih letališčih v Ženevi in Zürichu so bili danes zjutraj začasno odpovedani ali prestavljeni vsi leti. Razlog za to tiči v okvari računalniškega sistema za nadzor zračnega prometa, sta na Twitterju sporočili upravi švicarskih letališč. Švica je zaradi varnosti začasno zaprla zračni prostor za komercialne lete.

"Švicarski zračni prostor je sedaj ponovno odprt," je na Twitterju sporočilo švicarsko podjetje za kontrolo zračnega prometa Skyguide. Dodali so, da je tehnična napaka že odpravljena, niso pa še pojasnili, kaj je pravzaprav povzročilo težavo, ki je povzročila zaprtje zračnega prostora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi letališči v Ženevi in Zürichu sta sporočili, da so letala že začela vzletati in pristajati. Letališče v Ženevi je na Twitterju zapisalo, da se letalski promet od 8.30 postopoma obnavlja, a je vseeno opozorilo, da so bili številni leti odpovedani, potnike pa pozvalo, naj se za informacije obrnejo na letalske družbe. Iz letališča v Zürichu so sporočili, da je njihova operativna zmogljivost pri 75 odstotkih.

Kaos je na švicarskih letališčih izbruhnil v jutranjih urah, ko je podjetje Skyguide, ki je zadolženo za nadzor nad zračnim prostorom v Švici, sporočilo, da je doživelo okvaro v sistemu, zato je bil švicarski zračni prostor iz varnostnih razlogov več ur zaprt za komercialne lete.

Številna letala, ki bi morala pristati v Zürichu ali Ženevi, so bila preusmerjena v sosednje države. Podjetje je že izjavilo, da obžaluje incident, zlasti posledice, ki jih je ta imel na stranke, partnerje in potnike.

Zürich je sicer največje švicarsko letališče. Leta 2021 je skozi njegove terminale potovalo več kot 10,2 milijona potnikov. Po odpravi omejitev zaradi covida-19 se je letalski promet od takrat še bistveno povečal, samo maja letos pa je letališče zabeležilo 1,9 milijona potnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • h4ck3r 09:27 15.junij 2022.

    Težave z računalniško opremo? Hahaha pa koga vi farbate. Vsi takšni in podobni sistemi imajo vedno vsaj 2 ali več kopij celotnega sistema, tako programskega kot strojnega. Torej če en odpove, prevzame vlogo drugi. Edino če se pokvari še ta ...prikaži več 2. in vsi naslednji. Ampak kakšna je verjetnost za to? Se zna zgodit, ampak trenutno obstaja in je veliko bolj verjetna nevarnost, kibernetskega napada. Ampak priznati luknjo in napake v programski opremi je veliko težje in dražje kot pa odpoved strojne. :-D