Vse oči uprte v Nemčijo, slovo Angele Merkel

Foto: Epa Volitve v Nemčiji Foto: Epa Volitve v Nemčiji Foto: Epa Volitve v Nemčiji
V Nemčiji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih okoli 60 milijonov volivcev izbira člane zveznega parlamenta. Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom Olafom Scholzem, a tekma je izredno napeta.
Oglej si celoten članek

Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto. A unija je zaostanek v zadnjem tednu zmanjšala na v povprečju tri odstotne točke, po eni od anket celo na eno samo odstotno točko, kar je premalo za zanesljive volilne napovedi.

Zeleni naj bi z okoli 16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej. Z okoli 11 odstotki bodo v bundestag zagotovo prišli še liberalci (FDP) in skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), medtem ko Levica s šestimi odstotki še ni povsem na varni strani.

Foto: Epa Volitve v Nemčiji

Volišča bodo odprta do 18. ure, takoj zatem bodo objavljeni izidi vzporednih volitev. Nato bodo v prihodnjih dneh stekla koalicijska pogajanja.

Na tokratnih volitvah se za nov mandat ne poteguje aktualna kanclerka. Angela Merkel se namreč po 16 letih vodenja vlade s tega položaja poslavlja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.