Svet
184 ogledov

Vse oči uprte v Nemčijo, slovo Angele Merkel

Volitve v Nemčiji
1/3
Epa
V Nemčiji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih okoli 60 milijonov volivcev izbira člane zveznega parlamenta. Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom Olafom Scholzem, a tekma je izredno napeta.

Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto. A unija je zaostanek v zadnjem tednu zmanjšala na v povprečju tri odstotne točke, po eni od anket celo na eno samo odstotno točko, kar je premalo za zanesljive volilne napovedi.

Zeleni naj bi z okoli 16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej. Z okoli 11 odstotki bodo v bundestag zagotovo prišli še liberalci (FDP) in skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), medtem ko Levica s šestimi odstotki še ni povsem na varni strani.

Volitve v Nemčiji | Avtor: Epa Epa

Volišča bodo odprta do 18. ure, takoj zatem bodo objavljeni izidi vzporednih volitev. Nato bodo v prihodnjih dneh stekla koalicijska pogajanja.

Na tokratnih volitvah se za nov mandat ne poteguje aktualna kanclerka. Angela Merkel se namreč po 16 letih vodenja vlade s tega položaja poslavlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.