"Vsi motorji so se ustavili"

Foto: Žurnal24 (Foto: Epa)
"Motorji so se ustavili, z 11 kilometrov višine smo padli na slabe štiri," se spominja britanski pilot Eric Moody, ki je leta 1982 letel skozi oblak vulkanskega dima in pepela.
Oglej si celoten članek

"Bilo je grozno. Vsi motorji so se ustavili za 14, 15 minut in nismo vedeli, kaj se dogaja. Bilo je temno kot ponoči," se svojega leta skozi vulkanski dim in prah spominja upokojeni britanski pilot Eric Moody. "Leteli smo na višini 11 kilometrov, ko so motorji prenehali delovati, smo padli na višino slabih 4 kilometrov," je danes za Sky News pripovedoval Moody.

Leta 1982 je letel iz Kuala Lumpurja v Perth, ko je nad Javo naletel na vulkanski izbruh. Ravno zaradi tega dogodka so v letalstvu zaostrili pogoje, kdaj lahko letala še letijo skozi vulkanske oblake in kdaj ne.

Na višini štirih kilometrov je posadka z Moodyjem na čelu uspela znova zagnati motorje. "Očitno smo dosegli dno oblaka," si še danes oddahne. Vsem pilotom pa sporoča: "Letenje skozi vulkanski oblak je tako smrtonosno kot letenje z ledom na krilih."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.