Svet
12 ogledov

"Vsi motorji so se ustavili"

(Foto: Epa) Žurnal24 main
"Motorji so se ustavili, z 11 kilometrov višine smo padli na slabe štiri," se spominja britanski pilot Eric Moody, ki je leta 1982 letel skozi oblak vulkanskega dima in pepela.

"Bilo je grozno. Vsi motorji so se ustavili za 14, 15 minut in nismo vedeli, kaj se dogaja. Bilo je temno kot ponoči," se svojega leta skozi vulkanski dim in prah spominja upokojeni britanski pilot Eric Moody. "Leteli smo na višini 11 kilometrov, ko so motorji prenehali delovati, smo padli na višino slabih 4 kilometrov," je danes za Sky News pripovedoval Moody.

Leta 1982 je letel iz Kuala Lumpurja v Perth, ko je nad Javo naletel na vulkanski izbruh. Ravno zaradi tega dogodka so v letalstvu zaostrili pogoje, kdaj lahko letala še letijo skozi vulkanske oblake in kdaj ne.

Na višini štirih kilometrov je posadka z Moodyjem na čelu uspela znova zagnati motorje. "Očitno smo dosegli dno oblaka," si še danes oddahne. Vsem pilotom pa sporoča: "Letenje skozi vulkanski oblak je tako smrtonosno kot letenje z ledom na krilih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.