Youtube uvaja plačljive kanale

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najbolj priljubljen portal s posnetki Youtube uvaja plačljive kanale, na katerih si bo mogoče ogledati filme, oddaje ali celotne sezone serij.
Oglej si celoten članek

Spletni velikan Youtube po novem uvaja tudi plačljive kanale, s katerimi bo konkuriral spletnim storitvam kot so Netflix, Hulu in Amazon, poroča britanski BBC News.

Poznavalci menijo, da je portal s 53 kanali našel tržno nišo, zato so tudi prepričani, da bo s tem izrinil marsikaterega manjšega konkurenta.

Vsak kanal bo imel 14-dnevno brezplačno poskusno obdobje, nato pa se bodo višine mesečnih naročnin gibale od 0,99 do 7,99 dolarja na mesec, na letni ravni pa bodo nudili številne popuste.

Plačali bodo avtorjem za kreativnost

Pri Youtubu, katerega lastnik je Google, pojasnjujejo, da so naročnino uvedli zato, da bodo lahko plačali avtorjem posnetkov za njihovo kreativnost.

V naboru plačljivih kanalov so trenutno otroški National Geographic, Acorn TV, kjer se predvajajo predvsem britanskem televizijske nanizanke,  in Fix My Hog Premium, ki je posvečen ljubiteljem Harleyja Davidsona. "To je le začetek," so zapisali na svojem blogu in vsem gledalcem obljubili, da bodo za nove kanale izvedeli in jih z lahkoto našli.

Ko se srečata splet in televizija

Novi kanali na Youtubu pa ne bodo konkurirali le spletnim storitvam, temveč tudi televizijskemu oddajanju. "Če pogledamo širše, gre v tem primeru za spajanje interneta in televizije," je za BBC povedal medijski strokovanjak Ian Maude.

Google je Youtube kupil leta 2006 za 1,65 milijarde dolarjev, prihodek pa so doslej ustvarjali le oglasi, saj je bil ogled večine vsebine brezplačen. Da bi portal naredili mikavnejši za oglaševalce, pa bodo odslej poleg domačih amaterskih posnetkov in krajših izsekov, na voljo za ogled tudi celotni filmi, serije in oddaje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:21 11. Maj 2013.

    Avtorsko delo si vsekakor zasluži plačilo, nič nimam proti temu. Ampak avtorsko delo pomeni tudi kvaliteta, če se že ta …

  • 13:59 11. Maj 2013.

    če je kvaliteta 100% potem naj se plačuje, tudi jaz pravim tako. Ampak na dosedanje videno kvakliteta posnetnkov ni dobra …

  • 13:51 11. Maj 2013.

    Aja pa še to , glede na kakovost. asbsolutno se ne plačuje nekaj, tud avtorsko delo si ne zasluži plačila …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.