Z marihuano tvegate psihozo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Študija je pokazala, da uživanje marihuane z visoko vsebnostjo THC za tri do petkrat povečuje tveganje za razvoj duševne motnje.
Oglej si celoten članek

Rezultati šestletne študije, ki je ugotavljala povezavo med uživanjem marihuane in razvojem psihotičnih motenj, so zaskrbljujoči. Eden od štirih primerov psihoze v Veliki Britaniji je povezan z uživanjem t. i. "skunk marihuane", pravijo raziskovalci. Ugotovili so, da marihuana z visoko stopnjo vsebnosti THC močno poveča verjetnost, da bo posameznik razvil psihotično stanje. Pri običajnih uporabnikih se ta verjetnost poveča za trikrat, pri težkih uživalcih pa celo za petkrat.

Nevarna visoka vsebnost THC

"Zdaj vemo, da uporaba marihuane povečuje tveganje za razvoj psihoze," je za britanske medije povedal eden izmed avtorjev študije Robin Murray, sicer profesor za psihiatrično raziskovanje. "Čeprav skeptiki še vedno trdijo, da uživanje marihuane ne povečuje tveganja za shizofreniji podobno psihozo, ta raziskava govori o tem, da bi lahko preprečili skoraj četrtino primerov psihoze, če nobeden ne bi kadil marihuane z močno vsebnostjo THC."

Medtem ko je bilo v raziskavi uživanje skunk marihuane močno povezano s psihotičnimi epizodami, milejša oblika, poznana kot hašiš, ni pokazala tako močne povezave.

Sodelovalo 800 ljudi

V študijo je bilo uključenih 800 ljudi, starih med 18 in 65 let iz južnega Londona, vključno s 410, ki so trpeli zaradi psihoze, in 370 zdravimi pacienti.

Izsledki študije, ki so jo naredili raziskovalci Kraljevega kolidža v Londonu (King's College London), so bili bila objavljeni v britanski reviji za psihiatrijo Lancet Psychiatry Journal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:04 16. Februar 2015.

    THC v ogromnih količinah ( na dan bi moral pokadit 500g konoplje z povišanim THC) povzroča izgubo spomina. THC povzroči …

  • najprej preber pol pa piš. <br />Lepo piše črno na belem: skunk z visoko vsebnostjo THC povečuje tveganje za nastanek …

  • 11:00 16. Februar 2015.

    Prosim če nehate trobezljat kako je marihuana nevarna droga...pa žal vam moram razsvetlit obzorje.....Marihuana je nekje na repu drog ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.