Svet
155 ogledov

Z marihuano tvegate psihozo

marihuana džojnt kajenje Shutterstock
Študija je pokazala, da uživanje marihuane z visoko vsebnostjo THC za tri do petkrat povečuje tveganje za razvoj duševne motnje.

Rezultati šestletne študije, ki je ugotavljala povezavo med uživanjem marihuane in razvojem psihotičnih motenj, so zaskrbljujoči. Eden od štirih primerov psihoze v Veliki Britaniji je povezan z uživanjem t. i. "skunk marihuane", pravijo raziskovalci. Ugotovili so, da marihuana z visoko stopnjo vsebnosti THC močno poveča verjetnost, da bo posameznik razvil psihotično stanje. Pri običajnih uporabnikih se ta verjetnost poveča za trikrat, pri težkih uživalcih pa celo za petkrat.

Nevarna visoka vsebnost THC

"Zdaj vemo, da uporaba marihuane povečuje tveganje za razvoj psihoze," je za britanske medije povedal eden izmed avtorjev študije Robin Murray, sicer profesor za psihiatrično raziskovanje. "Čeprav skeptiki še vedno trdijo, da uživanje marihuane ne povečuje tveganja za shizofreniji podobno psihozo, ta raziskava govori o tem, da bi lahko preprečili skoraj četrtino primerov psihoze, če nobeden ne bi kadil marihuane z močno vsebnostjo THC."

Medtem ko je bilo v raziskavi uživanje skunk marihuane močno povezano s psihotičnimi epizodami, milejša oblika, poznana kot hašiš, ni pokazala tako močne povezave.

Sodelovalo 800 ljudi

V študijo je bilo uključenih 800 ljudi, starih med 18 in 65 let iz južnega Londona, vključno s 410, ki so trpeli zaradi psihoze, in 370 zdravimi pacienti.

Izsledki študije, ki so jo naredili raziskovalci Kraljevega kolidža v Londonu (King's College London), so bili bila objavljeni v britanski reviji za psihiatrijo Lancet Psychiatry Journal.

Komentarjev 4
  • mijaliza 13:04 16.februar 2015.

    THC v ogromnih količinah ( na dan bi moral pokadit 500g konoplje z povišanim THC) povzroča izgubo spomina. THC povzroči psihične učinke tako, da se veže na kanabinoidne receptorje - CB1 v človeških možganih. To so beljakovine v membrani živčnih ...prikaži več celic, na katere se normalno vežejo endogeni kanabinoidi. To so snovi, ki nastajajo v možganih in imajo zaradi vezave na iste receptorje, podobne učinke kot THC. Do sedaj znana endogena kanabinoida sta anandamid (=arahidonil etanolamin) in 2-arahidonil glicerol. Vir : Wikipedija pa da ne bo pomote v tujini že nekaj let poznajo čisto obliko THC, ki se v lekarnah dobi v prosti prodaji.....in takšne študije niso zanesljive, predvsem za to ker so te študije delali na psihiatričnih bolnikih kot so shizofreniki.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:37 16.februar 2015.

    najprej preber pol pa piš. Lepo piše črno na belem: skunk z visoko vsebnostjo THC povečuje tveganje za nastanek psihičnih bolezni, pri hašišu z nižjo vsebnostjo THC je pa to tveganje manjše. Pač če že morš kadit travo pač ...prikaži več kad hašiš k ti manj škoduje. Čeprav da smo si na jasnem ne priporočam nobene droge. Niti legalne ne.

  • mijaliza 11:00 16.februar 2015.

    Prosim če nehate trobezljat kako je marihuana nevarna droga...pa žal vam moram razsvetlit obzorje.....Marihuana je nekje na repu drog ki zasvojijo, pred njo so kava, zeleni čaj, cigareti in sladkor...to so vse bolj nevarne droge kot marihuana.......pa moram povedat da ...prikaži več pitje zelenega čaja in kave spodbujajo zdravniki zaradi številnih zdravilnih učinkov.....P.S. če bi pri nas legalizirali marihuano in od nje pobirali davek, bi si ta država dokaj hitro ekonomsko izvlekla....tako pa čakamo farmacevtske lobije da bodo razvili svojo sintetično, ki se bo potem prodajala....