"Za izbruh covida so krivi tuji predmeti"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severna Koreja je danes zatrdila, da se je prvi izbruh covida-19 v državi začel, ko so se državljani blizu meje z Južno Korejo dotikali "tujih stvari", ki so priletele z juga.
Oglej si celoten članek

Preiskovalna komisija Sevrne Koreje je "znanstveno in dokončno" potrdila, da je do izbruha covida-19 prišlo v kraju Ipho-ri na skrajnem jugovzhodu države, približno devet kilometrov od meje z Južno Korejo.

"Spremljajte tuje stvari"

Severna Koreja je ob objavi rezultatov preiskave ukazala ljudem, naj na območjih ob razmejitveni črti in ob mejah pozorno spremljajo tuje stvari, ki čez mejo prihajajo z vetrom in baloni. Agencija ni neposredno omenila Južne Koreje, vendar severnokorejski prebežniki in aktivisti po navedbah Reutersa že desetletja s pomočjo balonov čez mejo pošiljajo letake in humanitarno pomoč.

Lokalne oblasti v Severni Koreji poročajo o 4000 do 5000 primerih na dan, od konca aprila pa je za boleznijo, ki jo Pjongjang sicer še vedno imenuje vročina, zbolelo 4,74 milijona državljanov oziroma skoraj 20 odstotkov prebivalstva. Za boleznijo naj bi sicer umrlo le 73 ljudi.

Južna Koreja: Najverjetnejši vzrok za val okužb trgovina s Kitajsko

Južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki skrbi za odnose med Severno in Južno Korejo, je dejalo, da ni nobene možnosti, da bi virus v državo prispel z letaki. Menijo, da je bila najverjetnejša vstopna pot virusa, katerega prisotnost je Severna Koreja prvič zaznala v začetku maja, trgovina s Kitajsko.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.