Svet
1353 ogledov

"Za izbruh covida so krivi tuji predmeti"

Severna Koreja lekarna vojska zdravila covid-19 Profimedia
Severna Koreja je danes zatrdila, da se je prvi izbruh covida-19 v državi začel, ko so se državljani blizu meje z Južno Korejo dotikali "tujih stvari", ki so priletele z juga.

Preiskovalna komisija Sevrne Koreje je "znanstveno in dokončno" potrdila, da je do izbruha covida-19 prišlo v kraju Ipho-ri na skrajnem jugovzhodu države, približno devet kilometrov od meje z Južno Korejo.

"Spremljajte tuje stvari"

Severna Koreja je ob objavi rezultatov preiskave ukazala ljudem, naj na območjih ob razmejitveni črti in ob mejah pozorno spremljajo tuje stvari, ki čez mejo prihajajo z vetrom in baloni. Agencija ni neposredno omenila Južne Koreje, vendar severnokorejski prebežniki in aktivisti po navedbah Reutersa že desetletja s pomočjo balonov čez mejo pošiljajo letake in humanitarno pomoč.

Lokalne oblasti v Severni Koreji poročajo o 4000 do 5000 primerih na dan, od konca aprila pa je za boleznijo, ki jo Pjongjang sicer še vedno imenuje vročina, zbolelo 4,74 milijona državljanov oziroma skoraj 20 odstotkov prebivalstva. Za boleznijo naj bi sicer umrlo le 73 ljudi.

Južna Koreja: Najverjetnejši vzrok za val okužb trgovina s Kitajsko

Južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki skrbi za odnose med Severno in Južno Korejo, je dejalo, da ni nobene možnosti, da bi virus v državo prispel z letaki. Menijo, da je bila najverjetnejša vstopna pot virusa, katerega prisotnost je Severna Koreja prvič zaznala v začetku maja, trgovina s Kitajsko.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.