Za Kitajce prepočasni

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Investitorji. Kitajski finančniki v Koper prišli, pogledali in zaradi počasnosti države tudi odšli.
Oglej si celoten članek

Razočaranje. “Kitajska finančna delegacija je bila ob obisku Kopra navdušena. Devet gostov je prišlo k nam z željo po investicijah. Pripravljeni so bili na konkretne korake, a so kmalu ugotovili, da je naš državni aparat za njihove želje po takojšnji gradnji (hotelov, marine, turistične infrastrukture …) prepočasen. Njihovo podjetje je ocenjeno na 60 milijard evrov in zaposluje več kot deset tisoč ljudi,” so razočarani na koprski občini.

Gospodarska delegacija iz Šanghaja pa je obiskala Novo Gorico, kjer so jim predstavili možnost naložb v nov igralniško-zabaviščni center, ki ga načrtuje Hit, in tudi v kaninsko smučišče.

Sodelovanje skromno

Po pričakovanjih naj bi letos uvoz iz Kitajske zrasel za sedem odstotkov, izvoz tja pa naj bi se okrepil le za odstotek. Slovenija je na Kitajsko izvozila za dobrih 88 milijonov evrov (Goriška 15,2 milijona), uvozila pa za 484 milijonov evrov blaga (Primorska 32,2 milijona evrov).

V Kopru pa tujim partnerjem “zmanjkuje”

Kitajski gospodarstveniki so obiskali tudi Luko Koper, kjer so te dni vložili kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, in sicer zaradi izginotja lesa na lesnem terminalu. Popis, ki ga je po notranji reviziji opravila še zunanja institucija, je namreč pokazal manko; šlo naj bi za okoli 500 kubičnih metrov lesa.

Kdaj in kako se je to zgodilo, še ugotavljamo. Sproženi so bili tudi disciplinski postopki proti zaposlenim, ki so odgovorni za blago,” je pojasnil Sebastjan Šik, tiskovni predstavnik Luke Koper. Lastnika surovine sta iz Avstrije oziroma Finske.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:19 18. November 2011.

    To niti ne vem ce je tako slabo - saj ni vse samo denar, denar, denar - kaksne resne posege/gradnje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.