Svet
5 ogledov

Za Kitajce prepočasni

Koper Barbara Milavec
Investitorji. Kitajski finančniki v Koper prišli, pogledali in zaradi počasnosti države tudi odšli.

Razočaranje. “Kitajska finančna delegacija je bila ob obisku Kopra navdušena. Devet gostov je prišlo k nam z željo po investicijah. Pripravljeni so bili na konkretne korake, a so kmalu ugotovili, da je naš državni aparat za njihove želje po takojšnji gradnji (hotelov, marine, turistične infrastrukture …) prepočasen. Njihovo podjetje je ocenjeno na 60 milijard evrov in zaposluje več kot deset tisoč ljudi,” so razočarani na koprski občini.

Gospodarska delegacija iz Šanghaja pa je obiskala Novo Gorico, kjer so jim predstavili možnost naložb v nov igralniško-zabaviščni center, ki ga načrtuje Hit, in tudi v kaninsko smučišče.

Sodelovanje skromno

Po pričakovanjih naj bi letos uvoz iz Kitajske zrasel za sedem odstotkov, izvoz tja pa naj bi se okrepil le za odstotek. Slovenija je na Kitajsko izvozila za dobrih 88 milijonov evrov (Goriška 15,2 milijona), uvozila pa za 484 milijonov evrov blaga (Primorska 32,2 milijona evrov).

V Kopru pa tujim partnerjem “zmanjkuje”

Kitajski gospodarstveniki so obiskali tudi Luko Koper, kjer so te dni vložili kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, in sicer zaradi izginotja lesa na lesnem terminalu. Popis, ki ga je po notranji reviziji opravila še zunanja institucija, je namreč pokazal manko; šlo naj bi za okoli 500 kubičnih metrov lesa.

Kdaj in kako se je to zgodilo, še ugotavljamo. Sproženi so bili tudi disciplinski postopki proti zaposlenim, ki so odgovorni za blago,” je pojasnil Sebastjan Šik, tiskovni predstavnik Luke Koper. Lastnika surovine sta iz Avstrije oziroma Finske.

Komentarjev 1
  • aba 11:19 18.november 2011.

    To niti ne vem ce je tako slabo - saj ni vse samo denar, denar, denar - kaksne resne posege/gradnje itd. gradnje v katerokoli evropsko mesto je vcasih dobro pretehtati. Pa zmeraj me spomni kaksen lakomni neoliberalisticni avtoritarni stroj Kitajska ...prikaži več je - saj so hujsi od americanov!