Za njegovo usmrtitev bodo plačali visoko ceno

Foto: EPA
Foto: EPA
V Savdski Arabiji usmrtili 47 teroristov, med njimi tudi šiitskega šejka.
Oglej si celoten članek

V Savdski Arabiji so danes usmrtili 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med usmrčenimi je tudi šiitski šejk Nimr Baker al Nimr, je sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo. Iz iranskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Savdska Arabija za njegovo usmrtitev plačala "visoko ceno".

55-letni al Nimr, nasprotnik al Saudove sunitske dinastije, je bil zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov na smrtno kazen obsojen leta 2014. Med drugim je leta 2011 organiziral tudi demonstracije proti diskriminaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Foto: EPA Usmrtitve v Savdski Arabiji Med usmrčenimi osebami so tudi suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida. Med njimi ni al Nimrovega nečaka Alija al Nimra, ki je bil ob aretaciji mladoleten.

"Vlada Savdske Arabije podpira teroristična gibanja in skrajneže, z zatiranjem in usmrtitvami pa onemogoča notranje nasprotnike (...) Za sledenje takšni politiki bo Savdska Arabija plačala visoko ceno," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Jaber Ansari.

"Pri usmrtitvi osebe, kot je šejk al Nimr, gre zgolj za sledenje političnim in verskim ciljem, kar kaže na neodgovornost in pomanjkanje razumnosti," vlade Savdske Arabije, so še sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva.

Na al Nimrovo usmrtitev se je odzval tudi njegov brat M. Nimr:

"To dejanje bo vzbudilo jezo v mladih šiitih v Savdski Arabiji," je povedal. "Upam, da nastane miroljubno protestno gibanje," je dodal.
Foto: EPA Usmrtitev teroristov v Savdski Arabiji


V Savdski Arabiji, ki zavrača pozive k ukinitvi smrtne kazni, so lani po podatkih francoske tiskovne agencije AFP usmrtili 153 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:30 2. Januar 2016.

    Super,samo tako dalje, do zadnjega, bomo imele mi majn dela!

  • mph
    17:24 2. Januar 2016.

    Ja, črnavest, se strinjam s tabo, zato sem tudi omenil interne politične igrice, odstranjevanje nezaželjenih, ki morda nimajo veze ... …

  • 16:33 2. Januar 2016.

    @mph, če zahodni "neodvisni mediji" ali pa tisti "slovenski" mediji, ki jim članke "narekujejo" njihovi lastniki iz amrike oz. kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.