Za več žensk na vodstvenih položajih

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Evropski poslanci so podprli uvedbo kvot za večjo zastopanost žensk v upravah podjetij in političnih telesih. Pozvali so tudi k sprejetju zakonodaje, ki bi obema spoloma zagotovila enako plačilo za enako delo.
Oglej si celoten članek

Evropski parlament je sprejel resolucijo za uvedbo kvot, ki bi zagotovile večjo zastopanost žensk v upravah podjetij v primerih, ko nacionalne zakonodaje na tem področju niso dovolj uspešne. Tako bi delež žensk do leta 2015 povečali na 30, do leta 2020 pa na 40 odstotkov.

Ženske v EU sedijo le na 12 odstotkih mest v upravah podjetij, med predsedniki uprav pa jih je samo tri odstotke. Nekoliko bolje je na političnem parketu – v Evropskem parlamentu je 35 odstotkov poslank, v nacionalnih parlamentih v povprečju 24 odstotkov, medtem ko je v vladah držav članic povprečno 23 odstotkov ministric.

Slovenija že uvedla kvote za volitve

V drugi resoluciji evropski poslanci izpostavljajo potrebo po enakosti med spoloma v političnem procesu, vključno s kandidatnimi listami za najvišje položaje v EU. Šest članic, tudi Slovenija, je že uspešno uvedlo ženske kvote za volitve.

Ženske zaslužijo 17,5 odstotka manj za enako delo

Evropski parlament je vnovič pozval k sprejetju zakonodaje, ki bi obema spoloma zagotovila enako plačilo za enako delo. Razlike se v zadnjih letih niso bistveno zmanjšale, parlament pa poziva k zmanjšanju tega razkoraka na največ 10 odstotkov. Ženske v EU po podatkih Evropskega parlamenta za enako delo v povprečju zaslužijo 17,5 odstotka manj kot moški kolegi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.