Svet
15 ogledov

Za več žensk na vodstvenih položajih

Delo za računalnikom. iStockphoto
Evropski poslanci so podprli uvedbo kvot za večjo zastopanost žensk v upravah podjetij in političnih telesih. Pozvali so tudi k sprejetju zakonodaje, ki bi obema spoloma zagotovila enako plačilo za enako delo.

Evropski parlament je sprejel resolucijo za uvedbo kvot, ki bi zagotovile večjo zastopanost žensk v upravah podjetij v primerih, ko nacionalne zakonodaje na tem področju niso dovolj uspešne. Tako bi delež žensk do leta 2015 povečali na 30, do leta 2020 pa na 40 odstotkov.

Ženske v EU sedijo le na 12 odstotkih mest v upravah podjetij, med predsedniki uprav pa jih je samo tri odstotke. Nekoliko bolje je na političnem parketu – v Evropskem parlamentu je 35 odstotkov poslank, v nacionalnih parlamentih v povprečju 24 odstotkov, medtem ko je v vladah držav članic povprečno 23 odstotkov ministric.

Slovenija že uvedla kvote za volitve

V drugi resoluciji evropski poslanci izpostavljajo potrebo po enakosti med spoloma v političnem procesu, vključno s kandidatnimi listami za najvišje položaje v EU. Šest članic, tudi Slovenija, je že uspešno uvedlo ženske kvote za volitve.

Ženske zaslužijo 17,5 odstotka manj za enako delo

Evropski parlament je vnovič pozval k sprejetju zakonodaje, ki bi obema spoloma zagotovila enako plačilo za enako delo. Razlike se v zadnjih letih niso bistveno zmanjšale, parlament pa poziva k zmanjšanju tega razkoraka na največ 10 odstotkov. Ženske v EU po podatkih Evropskega parlamenta za enako delo v povprečju zaslužijo 17,5 odstotka manj kot moški kolegi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.