Slovenija
28 ogledov

Tiha diskriminacija žensk

Osnovno poslanstvo ženskega lobija (na fotografiji so nekatere članice) je zagot Žurnal24 main
Ženski lobi Slovenije želi z vzporedno kampanjo vplivati na stranke. "Stranke zaradi preohlapnih pravil na tih način diskriminirajo ženske," meni Sonja Lokar.

Na kandidatnih listah strank za volitve v Evropski parlament (EP) so do zdaj nosilci list le moški. Ženske praviloma zasedajo drugo mesto, tretje mesto je večinoma spet dodeljeno moškim. Tako ugotavljajo v Ženskem lobiju Slovenije, ki izvaja vzporedno volilno kampanjo, kjer želijo promovirati ženske pred evropskimi volitvami.

Spremeniti bo treba zakon
"Stranke se zavedajo, da ima prvi na kandidatni listi največ možnosti, da je izvoljen, in očitno je, da preferirajo moške," ocenjuje Sonja Lokar iz društva Evropska mreža za enakost spolov, ki je član Ženskega lobija Slovenije. "Javnost vidi, da se ženskam pri kandidiranju godi krivica, zato želijo stranke to popraviti s tem, da jih postavijo na drugo in ne na tretje mesto," opaža.

grafika_zenske

Prvi trije kandidati ©grafika Žurnal24

 
Po njenih besedah bi bilo prav, da bi dale stranke na prvo mesto moškega in na drugo žensko ali obratno ter tako nadaljevale do konca liste. Za naslednje volitve pa bi zamenjale vrstni red. "Da bi si ženske izborile takšna pravila, je treba spremeniti zakon o volitvah poslancev v Evropski parlament," pravi Sonja Lokar, ki ocenjuje, da so pravila preohlapna in zato dopuščajo strankam, da na tih način diskriminirajo ženske. V zakonu piše, da mora biti lista sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega spola uvrščen v zgornjo polovico liste. Po mnenju Sonje Lokar možnost oddaje preferenčnega glasu ni dober izgovor, da so ženske postavljene na drugo mesto, dokaz za to so prejšnje volitve, ko je mesto na listi spremenila le ena oseba.

Vzporedna kampanja
Ženski lobi Slovenije, ki združuje 11 nevladnih organizacij in je član Evropskega ženskega lobija, izvaja civilno-družbeno kampanjo 50-50 pred volitvami v EP, s katero so želeli vplivati na volilno kampanjo. "Z vzporedno kampanjo želimo doseči, da bi stranke v programe uvrstile teme, ki so za ženske najbolj pomembne, in da dajo ženskam možnost, da so izvoljene," je pojasnila Lokarjeva.

Ženske zelo konkretno
Za kaj se bodo najbolj zavzemali kandidati, ko gre za žensko politiko, če bodo izvoljeni v Evropski parlament (EP)? Izbrali smo dve največji koalicijski stranki, največjo opozicijsko stranko in stranko, ki je najbolje zastopana v EP. Listi Zaresa in SD nista dokončno potrjeni.

Socialni demokrati
Zoran Thaler: "Najbolj se bom zavzemal za pozitivno diskriminacijo žensk. Posebno pomembno je tudi področje preprečevanja nasilja v družini."
Tanja Fajon: "Podprla bi okrepitev pravic do porodniškega dopusta in bolj urejeno otroško varstvo ter se zavzemala za večjo zastopanost žensk pri oblikovanju politik in izenačitev plač."

Nova Slovenija
Lojze Peterle: "Glavna stvar, o kateri se je treba pogovarjati, je plačna diskriminacija. Sicer sem konkretno pri tej temi kot evropski poslanec že veliko delal."
Ljudmila Novak: "Za družino, boljše usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, enako plačilo, nediskriminacijo na delovnem mestu, za več žensk v politiki ..."

Zares
Ivo Vajgl: "V večini držav članic EU je zavest o tem, da sta ženska odgovornost in kreativnost dodana vrednost k vsakemu projektu, že nesporna. Naj bo tudi pri nas."
Felicita Medved: "Za enakost in enakopravnost spolov, enake možnosti pripadnikov vseh drugih družbenih skupin ne glede na njihove osebne karakteristike ali položaj."

SDS
Milan Zver: "Zavzemal se bom za enakopravnost med spoloma, podpiral bom umetne mehanizme, ki bi zagotovili enakomerno zastopstvo pri višjih delovnih mestih."
Romana Jordan Cizelj
: "Poudarek dajem enakim odgovornostim za družino, ureditvi infrastrukture, kot so vrtci, in enakemu vrednotenju ženskega in moškega dela."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.