Slovenija
19 ogledov

(Res) enakopravni?

Številke eno, realnost drugo? (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Slovenija po merilu razporejenosti moči glede na spol na 34. mestu na svetu. Razporejenost moči v statističnih številkah včasih eno, praksa drugo.

Zastopanost žensk v politiki je v Sloveniji 10-odstotna, zastopanost žensk na vodstvenih in vodilnih položajih 34-odstotna, na tehničnih in strokovnih položajih pa 56-odstotna. Tako se Slovenija po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije po merilu razporejenosti moči po spolu uvršča na 34. mesto na svetu.

Po razmerju med povprečnimi bruto plačami žensk in moških so bile najugodnejše plače žensk v koroški statistični regiji in v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, čeprav so plače žensk v vseh statističnih regijah v letu 2007 še zaostajale za plačami moških.

Kljub temu, da ženske danes predstavljajo več kot polovico svetovnega prebivalstva, niso med podjetniki oz. menedžerji v nobeni državi zastopane skoraj 50-odstotno. Poklic direktorice oz. menedžerke je konec leta 2008 v Sloveniji opravljalo 30,6 odstotka žensk.

Zastarela miselnost
Ženske v Sloveniji so v obdobju socializma dosegle določeno stopnjo socialnih pravic, celo več, kot so jih na tem področju dosegle povprečno v Evropi, navajajo na Sursu. Ženske so bolj izobražene kot moški, njihova povprečna plača se približuje povprečni plači moških, do uspeha na delovnem področju pa jih pogosto še ovirajo družinske obveznosti in zastarela miselnost, dodajajo na Sursu.

Po začasnih podatkih o strukturni statistiki plač so plače žensk v Sloveniji v letu 2007 dosegale povprečno 92,2 odstotka povprečne mesečne bruto plače moških. Povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, je znašala 1370 evrov, plača žensk pa 1263 evrov. V Evropi ženske zaslužijo povprečno okrog 17 odstotkov manj kot moški. Razlika med plačami je bila v Sloveniji leta 2007 največja v dejavnosti finančnega posredništva, kjer so ženske dosegale 68,2 odstotka bruto plače moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.