Začeli postopek za Trumpovo odstavitev

Foto: EPA
Foto: EPA
Demokratska kongresnika sta formalno vložila zahtevo za začetek postopka odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa.
Oglej si celoten članek

Demokratska kongresnika Brad Sherman iz Kalifornije in Al Green iz Teksasa sta v sredo formalno vložila zahtevo za začetek postopka odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa oziroma impeachmenta zaradi oviranja preiskave in povezav z Rusijo na lanskoletnih predsedniških volitvah.

V izjavi za javnost sta zapisala, da so demokrati, republikanci in ves svet vsak dan znova pretreseni zaradi amaterskega predsednika ZDA. "Neznanje spremlja zavračanje učenja. Nima nadzora nad samim sabo in tudi njegovo osebje ga ne more obvladovati. Nič več nas ne preseneča, ne glede na to, kako pod dostojanstvom položaja predsednika ZDA je kakšno dejanje in ne glede na to, kako nevarno je za državo," sta še poudarila.

Prvi korak na zelo dolgi poti

Kongresnika sta pojasnila, da je zahteva za odstavitev prvi korak na zelo dolgi poti, na katero bodo stopili tudi republikanci, če se bo impulzivna nesposobnost predsednika nadaljevala. Demokrati so v predstavniškem domu kongresa v manjšini in trenutno ni nobene možnosti za odstavitev. Tega si ne želi niti vodstvo demokratske stranke, saj računa, da bo lahko zaradi Trumpovih izpadov na kongresnih volitvah 2018 prevzelo večino.

Kako postopek poteka

Postopek odstavitve predsednika ZDA poteka v dveh delih. Najprej predstavniški dom prevzame vlogo velike porote, ki potrdi obtožnico, nato pa senat nastopi v vlogi sodnika. Dokler imajo v kongresu večino republikanci, lahko demokrati le pobožno upajo na odstavitev predsednika Trumpa. Republikanci bi sodelovali le v primeru, če bi postalo jasno, da s Trumpom ne bodo mogli izpeljati davčne reforme in drugih reform po meri konservativne ideologije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 18:18 13. Julij 2017.

    To so pravi "demokrati". Ko je po njihovo potem je vse OK, če pa ni .... je pa ogrožena demokracija. …

  • 12:32 13. Julij 2017.

    ... formalno On jih bo pa zjebal URADNO ..

  • 12:26 13. Julij 2017.

    Kaj, zaboga, dela na 'slovenskem' portalu v članku beseda impičment???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.