Začetek sojenja avtoritarnemu voditelju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Tuniziji bodo v odsotnosti začeli soditi strmoglavljenemu predsedniku Zinu el Abidinu Ben Aliju, ki je bil z oblasti sredi ljudske vstaje prisiljen sestopiti 14. januarja.
Oglej si celoten članek

Sojenje se bo začelo na sodišču v Tunisu, s prvim izmed 93 primerov, ki bremenijo nekdanjega avtoritarnega voditelja.

V prvem primeru na Ben Alija in njegovo soprogo Leilo Trabelsi letijo obtožbe zaradi odkritja več milijonov dolarjev in nakita v palači v kraju Sidi Bou Said blizu Tunisa, polega tega pa Ben Alija  bremenijo tudi zaradi odkritja mamil in orožja v predsedniški palači v Kartagini, za kar bi mu lahko dosodili med pet in dvajset let zapora.

Ben Alija bremenijo tudi obtožbe za umor in mučenje, o njih pa bo odločalo vojaško sodišče, ki bi nekdanjemu predsedniku lahko prisodilo smrtno kazen.

Obtožbe so "maškarada"

Ben Ali se je po strmoglavljenju s predsedniška stolčka, ki ga je zasedal 23 let, zatekel v Savdsko Arabijo, Rijad pa je doslej ignoriral pozive novih tunizijskih oblasti po njegovi izročitvi.

Po navedbah sorodnikov naj bi ga februarja zadela kap in naj bi bil v komi. A nedavno se je oglasil in prek francoskega odvetnika sporočil, da so obtožbe proti njemu "maškarada". Dan pred začetkom sojenja je vnovič zanikal vse obtožbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.