Svet
17 ogledov

Začetek sojenja avtoritarnemu voditelju

Tunizijski predsednik El Abidine Ben Ali je po množičnih protivladnih protestih Žurnal24 main
V Tuniziji bodo v odsotnosti začeli soditi strmoglavljenemu predsedniku Zinu el Abidinu Ben Aliju, ki je bil z oblasti sredi ljudske vstaje prisiljen sestopiti 14. januarja.

Sojenje se bo začelo na sodišču v Tunisu, s prvim izmed 93 primerov, ki bremenijo nekdanjega avtoritarnega voditelja.

V prvem primeru na Ben Alija in njegovo soprogo Leilo Trabelsi letijo obtožbe zaradi odkritja več milijonov dolarjev in nakita v palači v kraju Sidi Bou Said blizu Tunisa, polega tega pa Ben Alija  bremenijo tudi zaradi odkritja mamil in orožja v predsedniški palači v Kartagini, za kar bi mu lahko dosodili med pet in dvajset let zapora.

Ben Alija bremenijo tudi obtožbe za umor in mučenje, o njih pa bo odločalo vojaško sodišče, ki bi nekdanjemu predsedniku lahko prisodilo smrtno kazen.

Obtožbe so "maškarada"

Ben Ali se je po strmoglavljenju s predsedniška stolčka, ki ga je zasedal 23 let, zatekel v Savdsko Arabijo, Rijad pa je doslej ignoriral pozive novih tunizijskih oblasti po njegovi izročitvi.

Po navedbah sorodnikov naj bi ga februarja zadela kap in naj bi bil v komi. A nedavno se je oglasil in prek francoskega odvetnika sporočil, da so obtožbe proti njemu "maškarada". Dan pred začetkom sojenja je vnovič zanikal vse obtožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.