Svet
13 ogledov

Diktator naj bi se drogiral

Mubarak je še vedno v vojaški bolnišnici v Šarm el Šejku. V Kairo naj ga ne bi p Žurnal24 main
Egiptovske oblasti so odredile še 15-dnevni pripor za nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka. Pobeglega tunizijskega diktatorja Bena Alija pa čaka tudi obtožba zaradi uporabe drog.

Egiptovske oblasti so odredile 15-dnevni pripor za nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka zaradi obtožb, da je zlorabil položaj za osebno bogatenje. Za to so se odločile po četrtkovem triurnem zaslišanju Mubaraka v Šarm el Šejku.

Preiskovalci urada za boj proti korupciji so poleg Mubaraka, ki je trenutno v hišnem priporu v bolnišnici v tem letovišču ob Rdečem morju, zaslišali tudi njegovo soprogo Suzanne. Tako kot zoper Mubaraka so tudi zoper njo uvedli 15-dnevni pripor, ki ga bo prestala v kairskem zaporu.

Zakonca Mubarak obtožujejo, da sta svoj položaj zlorabila za nezakonito bogatenje. Bivšega predsednika so pred tem že zaslišali predstavniki državnega tožilca zaradi vrste obtožb, med drugim zaradi ukaza za streljanje na protirežimske protestnike, še poroča agencija.

Mubarakova 30-letna vladavina se je po množičnih protestih končala februarja.

Ben Ali na vojaško sodišče, tudi zaradi drog
V Tuniziji so v sredo primer proti Zineju al Abidineju Benu Aliju predali na vojaško sodišče. Bena Alija, ki je po revoluciji pobegnil v Savdsko Arabijo, obtožujejo zarote proti varnosti v državi in spodbujanje neredov, umorov in plenjenja. Poleg tega je obtožen tudi uboja, trgovine z drogami in njihove uporabe.

Od januarskega pobega se Ben Ali ni pokazal v javnosti, Tunizija pa zahteva njegovo izročitev. Pred vojaškim sodiščem se bodo znašli tudi nekateri visoki uradniki in ministri iz časa vladavine Bena Alija.

V palači Bena Alija so med preiskavo konec tedna sicer odkrili predmete z arheološko vrednostjo, dragulje, denar in drogo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.