Svet
12 ogledov

Protestniki odstavili še premierja

Po zrušenju Ben Alija v Tuniziji premier Ghannouchi ni bil ravno priljubljen. (F Žurnal24 main
Tunizijski premier Mohammed Ghannouchi je danes popoldne na državni televiziji podal odstop.

Po množičnih protestih in več obračunih med policijo in protestniki je danes popoldne odstopil premier tunizijske prehodne vlade Mohammed Ghannouchi.

"Moja odpoved bo ustvarila boljše vzdušje za novo obdobje," je ob odstopu povedal Ghannouchi. Dodaja, da je z odstopom želel preprečiti morebitne žrtve protestov.

Njegova prehodna vlada je pred tem obljubljala, da bo do 15. julija izpeljala volitve, s katerimi bodo nadomestili odstavljenega in pobeglega predsednika Zina al Abidina Ben Alija.

Protesti tudi po padcu režima
V tunizijski prestolnici Tunis so se danes namreč ponovno zbrali protestniki. Prišlo je tudi do hudih uličnih spopadov, ko so številni protestniki po navedbah očividcev poskušali kreniti na pohod proti notranjemu ministrstvu.

V Tunisu so protestniki razbijali okenska stekla, uredili barikade in policiste obmetavali s kamenjem. Policisti so poskušali protestnike razgnati s solzivcem in opozorilnimi streli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih med protestniki in policijo so po uradnih podatkih od petka dalje umrli najmanj trije ljudje, 200 pa jih je bilo ranjenih. Protesti so se začeli v petek in so usmerjeni proti prehodni vladi, ki je nasledila pobeglega predsednika Ben Alija.

V očeh številnih Tunizijcev je medtem prehodna vlada že postala koruptivna,  poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.