Svet
13 ogledov

Nato pobil upornike

Žurnal24 main
Priče poročajo, da je v Natovih napadih umrlo najmanj 11 upornikov. Francoska vojska nad Libijo z betonskimi bombami.

Natovi zračni napadi na Misrato so znova zahtevali žrtve med tistimi, ki naj bi jih varovali in jim pomagali. Po trditvah prič je med Natovim bombardiranjem umrlo 11 upornikov, še dva sta bila ranjena.

Marie Colvin, ki je napad preživela, je za The Sunday Times dejala, da so bile žrtve na obali, ko se je zgodil napad. Prepričana je bila, da so bili krivi pripadniki Nata, saj po njenih besedah takrat v zraku ni bilo nobenega drugega letala. Predstavnik Nata Eric Povel je dejal, da za zdaj nima nobenih informacij o teh navedbah.

ZDA so upornikom ponudile finančno rešilno bilko. Washington je namreč dovolil trgovanje z nafto z opozicijo.

Uporabljali prepovedane rakete?
Po Natovih napadih na sile, lojalne Moamerju Gadafiju, v bližini Misrate so sledili njihovi povračilni ukrepi. Uporniki trdijo, da so Gadafijeve sile uporabljale tudi rakete ruske izdelave, za katere organizacije za človekove pravice trdijo, da se ne smejo uporabljati na področjih, kjer živijo civilisti.

Francozi napadajo z betonom
Francoska reaktivna letala cilje v Libiji po novem obstreljujejo tudi z bombami, ki ne eksplodirajo, ampak so napolnjene z betonom. S takšnimi bombami uničujejo predvsem tanke.

Tiskovni predstavnik francoske vojske Thierry Burkhard je zanikal ugibanja, da naj bi se Francija k 300-kilogramskim bombam, ki se ponavadi uporabljajo le pri vojaškem urjenju, zatekla zaradi pomanjkanja pravih bomb. Bombe so začeli uporabljati v torek, da bi zmanjšali nevarnost civilnih žrtev. Kot je pojasnil, gre namreč pri bombah iz betona za "zelo natančen zadetek", poleg tega pa ne nastane nič ali le zelo malo šrapnelov.

Na udaru odročna območja
Poleg Misrate hudi napadi potekajo še v mestu Zintan in na odročnih goratih območjih na zahodu države. Tamkajšnji prebivalci trdijo, da so Gadafijeve sile obkolile številna mesta, ki so tako ostala brez vode, hrane in zalog vode. Ciljev ne izbirajo – bombe padajo tudi na stanovanjske hiše.

Uradna Libija napade na civiliste zanika. Trdijo, da se borijo proti oboroženim tolpam in simpatizerjem Al Kaide, ki terorizirajo lokalno prebivalstvo.

Boji so se odvijali tudi na libijsko-tunizijski meji in naj bi se v nekem trenutku prenesli na tunizijsko ozemlje. Tunizija je doajanje že obsodila in zahtevala, da se spopadi na tem območju takoj prenehajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.