Zadnji dnevi bikoborb

Foto: Žurnal24 Kljub nevarnosti poklica, se redki matadorji poškodujejo. (Foto: Reuters)
Parlament v Kataloniji je sprejel prvi korak pri dokončni prepovedi bikoborb. Pobudniki prepovedi si želijo podobnega uspeha v Španiji, a kljub krutosti tega športa veliko Špancev ostaja gorečih oboževalcev bikoborb.
Oglej si celoten članek

Od 67 poslancev, ki so volili, jih je 59 volilo za konec tradicionalnega spektakla, na katerega spornost organizacije za zaščito živali opozarjajo že več let.

 

Predlog o prepovedi je sprožila peticija, ki jo je organiziralo združenje Prou  (Dovolj, op. prev.). Ti so zbrali 180 tisoč podpisov podpornikov prepovedi.

 

Najboljši matadorji so deležni velike medijske pozornosti, saj veljajo za prave zvezdnike. Kadar je v Španiji na sporedu večji bikoborski dogodek, tamkajšnji časopisi tradicionalnemu dogodku posvetijo več strani v takratni tiskani izdaji.

Priljubljenost upada, a ne povsod

Že nekaj let pa bikoborbe niso najbolj priljubljene. Priljubljenost je najbolj upadla v Barceloni in severni Kataloniji. Najbolj priljubljeni matadorji, med katerimi je Jose Tomas še napolnijo areno z 19 tisoč gledalci, a število gledalcev že nekaj časa upada. Kljub temu pa v Sevilli, Madridu in Pamploni bikoborbe ostajajo visoko obiskan dogodek.

 

"Parlament je spoznal, da so Španci zaskrbljeni, a je do popolne prepovedi še dolga pot," so zapisali na spletni strani organizacije Prou. Predstavniki organizacije Prou so še zapisali, da bodo uspeh v Kataloniji s kampanijo razširili tudi po Španiji, kjer so bikoborbe bolj priljubljene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.