Svet
6 ogledov

Zadnji dnevi bikoborb

Kljub nevarnosti poklica, se redki matadorji poškodujejo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Parlament v Kataloniji je sprejel prvi korak pri dokončni prepovedi bikoborb. Pobudniki prepovedi si želijo podobnega uspeha v Španiji, a kljub krutosti tega športa veliko Špancev ostaja gorečih oboževalcev bikoborb.

Od 67 poslancev, ki so volili, jih je 59 volilo za konec tradicionalnega spektakla, na katerega spornost organizacije za zaščito živali opozarjajo že več let.

 

Predlog o prepovedi je sprožila peticija, ki jo je organiziralo združenje Prou  (Dovolj, op. prev.). Ti so zbrali 180 tisoč podpisov podpornikov prepovedi.

 

Najboljši matadorji so deležni velike medijske pozornosti, saj veljajo za prave zvezdnike. Kadar je v Španiji na sporedu večji bikoborski dogodek, tamkajšnji časopisi tradicionalnemu dogodku posvetijo več strani v takratni tiskani izdaji.

Priljubljenost upada, a ne povsod

Že nekaj let pa bikoborbe niso najbolj priljubljene. Priljubljenost je najbolj upadla v Barceloni in severni Kataloniji. Najbolj priljubljeni matadorji, med katerimi je Jose Tomas še napolnijo areno z 19 tisoč gledalci, a število gledalcev že nekaj časa upada. Kljub temu pa v Sevilli, Madridu in Pamploni bikoborbe ostajajo visoko obiskan dogodek.

 

"Parlament je spoznal, da so Španci zaskrbljeni, a je do popolne prepovedi še dolga pot," so zapisali na spletni strani organizacije Prou. Predstavniki organizacije Prou so še zapisali, da bodo uspeh v Kataloniji s kampanijo razširili tudi po Španiji, kjer so bikoborbe bolj priljubljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.