Zamejski Slovenci v strahu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
SKGZ skrbi, da ne bo to čas rasti, sožitja in medkulturnega dialoga temveč nazadovanja na področju spoštovanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji.
Oglej si celoten članek

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) s sedežem v Trstu "ne more izraziti zadovoljstva nad izidi italijanskih parlamentarnih volitev, čeprav so bili rezultati dokaj predvidljivi in v skladu z napovedmi".

Kot so pojasnili, jih skrbi predvsem "izrazita številčna uveljavitev postfašistične stranke Bratov Italije, ki je desni blok zasukala na skrajno desničarska politična izhodišča". Po njihovi oceni je stranka nacionalistično izključujoča, protievropska in ekstremno antimigrantska.

"Krajevni predstavniki te stranke, ki je sicer v desetletjih spreminjala nazive in zasedbe, v nazorskem jedru pa ni doživela bistvenih sprememb, od vselej sistematično gojijo nenaklonjenost do avtohtone slovenske narodne skupnosti in obravnavajo izvajanje manjšinskih pravic kot nepotreben privilegij. SKGZ skrbi, da ne bo to čas rasti, sožitja in medkulturnega dialoga temveč nazadovanja na področju spoštovanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji," so opozorili.

Udeležba na tokratnih parlamentarnih volitvah je bila nizka, prvič v zgodovini italijanske demokratične republike je padla pod 70 %, na 63 %.

So se pa na SKGZ po drugi strani razveselili potrditve Tatjane Rojc v senat, kjer bo "predstavljala tako slovensko narodno skupnost kot tudi pripadnike večinskega naroda, ki se prepoznavajo v vrednotah socialne solidarnosti in demokratičnega družbenega razvoja".

Svet Sestra na čelu Bratov Italije bo prevzela oblast

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:34 27. September 2022.

    Nimate kaj biti v strahu razen od ursule, ki vam bo naredila zelo hladno zimo.

  • 08:50 27. September 2022.

    Grims glasogovornik velikega vodje je pozdravil uspeh fašistične kandidatke v Italiji. Predsedniški kandidat Logar je član SDS torej kakšen je …

  • 18:15 26. September 2022.

    Janša je čestital za uspeh .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.