Svet
1242 ogledov

Zamejski Slovenci v strahu

Trst Profimedia
SKGZ skrbi, da ne bo to čas rasti, sožitja in medkulturnega dialoga temveč nazadovanja na področju spoštovanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) s sedežem v Trstu "ne more izraziti zadovoljstva nad izidi italijanskih parlamentarnih volitev, čeprav so bili rezultati dokaj predvidljivi in v skladu z napovedmi".

Kot so pojasnili, jih skrbi predvsem "izrazita številčna uveljavitev postfašistične stranke Bratov Italije, ki je desni blok zasukala na skrajno desničarska politična izhodišča". Po njihovi oceni je stranka nacionalistično izključujoča, protievropska in ekstremno antimigrantska.

"Krajevni predstavniki te stranke, ki je sicer v desetletjih spreminjala nazive in zasedbe, v nazorskem jedru pa ni doživela bistvenih sprememb, od vselej sistematično gojijo nenaklonjenost do avtohtone slovenske narodne skupnosti in obravnavajo izvajanje manjšinskih pravic kot nepotreben privilegij. SKGZ skrbi, da ne bo to čas rasti, sožitja in medkulturnega dialoga temveč nazadovanja na področju spoštovanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji," so opozorili.

Udeležba na tokratnih parlamentarnih volitvah je bila nizka, prvič v zgodovini italijanske demokratične republike je padla pod 70 %, na 63 %.

So se pa na SKGZ po drugi strani razveselili potrditve Tatjane Rojc v senat, kjer bo "predstavljala tako slovensko narodno skupnost kot tudi pripadnike večinskega naroda, ki se prepoznavajo v vrednotah socialne solidarnosti in demokratičnega družbenega razvoja".

Giorgia Meloni Svet Sestra na čelu Bratov Italije bo prevzela oblast

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • jozicamurn 15:34 27.september 2022.

    Nimate kaj biti v strahu razen od ursule, ki vam bo naredila zelo hladno zimo.

  • Avatar Leon
    Leon 08:50 27.september 2022.

    Grims glasogovornik velikega vodje je pozdravil uspeh fašistične kandidatke v Italiji. Predsedniški kandidat Logar je član SDS torej kakšen je njegov odziv ?

  • Avatar Leon
    Leon 18:15 26.september 2022.

    Janša je čestital za uspeh .