Zamrznjene plače komisarjem?

Foto: Žurnal24 (Foto: Tadej Bernik)
Evroposlanci podprli predlog za zmanjšanje proračuna Evropske komisije, če ta ne bo spremenila kodeksa, ki med drugim omogoča visoke prihodke komisarjem še tri leta po odhodu s položaja.
Oglej si celoten članek

Odbor Evropskega parlamenta za proračun je podprl predlog evropske poslanke Ingeborg Grässle, naj se zamrzne desetina od 4,6 milijona evrov, ki naj bi bili v prihodnjem letu namenjeni za komisarske plače in nekatere druge upravne stroške, če Evropska komisija ne bo spremenila svojega kodeksa.

Ta poteza je odziv na nedavno razkritje, da večina nekdanjih evropskih komisarjev, ki so februarja letos zapustili položaj, še vedno prejema na tisoče evrov "poslovilne plače" od komisije, čeprav so že našli novo zaposlitev. Ta ureditev naj bi jim sicer le omogočila lažjo vrnitev na trg dela.

Evropska komisija je nakazala, da bo kodeks spremenila do konca leta, a evropski poslanci so kritični, da je prepočasna. Uradniki v komisiji pa kritike vračajo, češ da naj evropski poslanci pometejo tudi pred svojim pragom.

Po podatkih Evropske komisije o porabi proračunskih sredstev za lansko leto je Evropska unija za upravne stroške brez upoštevanja izdatkov za pokojnine porabila 7,4 milijarde evrov. Od tega je šlo največ, skoraj 3,5 milijarde evrov za Evropsko komisijo, 1,4 milijarde evrov pa za Evropski parlament.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.