Svet
10 ogledov

Zamrznjene plače komisarjem?

(Foto: Tadej Bernik) Žurnal24 main
Evroposlanci podprli predlog za zmanjšanje proračuna Evropske komisije, če ta ne bo spremenila kodeksa, ki med drugim omogoča visoke prihodke komisarjem še tri leta po odhodu s položaja.

Odbor Evropskega parlamenta za proračun je podprl predlog evropske poslanke Ingeborg Grässle, naj se zamrzne desetina od 4,6 milijona evrov, ki naj bi bili v prihodnjem letu namenjeni za komisarske plače in nekatere druge upravne stroške, če Evropska komisija ne bo spremenila svojega kodeksa.

Ta poteza je odziv na nedavno razkritje, da večina nekdanjih evropskih komisarjev, ki so februarja letos zapustili položaj, še vedno prejema na tisoče evrov "poslovilne plače" od komisije, čeprav so že našli novo zaposlitev. Ta ureditev naj bi jim sicer le omogočila lažjo vrnitev na trg dela.

Evropska komisija je nakazala, da bo kodeks spremenila do konca leta, a evropski poslanci so kritični, da je prepočasna. Uradniki v komisiji pa kritike vračajo, češ da naj evropski poslanci pometejo tudi pred svojim pragom.

Po podatkih Evropske komisije o porabi proračunskih sredstev za lansko leto je Evropska unija za upravne stroške brez upoštevanja izdatkov za pokojnine porabila 7,4 milijarde evrov. Od tega je šlo največ, skoraj 3,5 milijarde evrov za Evropsko komisijo, 1,4 milijarde evrov pa za Evropski parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.