Po novem: Če nisi cepljen, moraš imeti masko FFP2

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novi ukrepi v Avstriji prinašajo zahteve po nošenju mask tipa FFP2 v določenih primerih.
Oglej si celoten članek

Avstrija uvaja obvezno uporabo mask tipa FFP2 za necepljene ljudi. Od 15. septembra bo obvezno nošenje mask FFP2 povsod, kjer trenutno zadostuje običajna zaščita ust in nosu, na primer v trgovini. Načrtovani vladni ukrepi v osnovi temeljijo na kriteriju zasedenosti oddelkov za intenzivno nego, poroča avstrijski Krone Zeitung.

Kot je pojasnil kancler Sebastian Kurz, želi vlada s ponovno uvedbo nošenja FFP2 "zaščititi necepljene ljudi". Ukrepi za cepljene skoraj niso potrebni, je dejal. Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je na tiskovni konferenci dodal, da bodo s tem posebej občutljiva območja, kjer se srečuje veliko ljudi, varnejša. Deželni glavar Tirolske Günther Platter pa je spregovoril o tem, da se bo potrebno osredotočiti na "strog nadzor".

Obveznost nošenja mask FFP2 bo veljala tako za stranke kot zaposlene v trgovinah.

Pri zasedenosti 200 postelj na intemzivnih oddelkih bo v Avstriji veljalo, da se veljavnost HAT testov upošteva 24 ur.

Pri zasedenosti 300 postelj na intemzivnih oddelkih ali 15 odstotkih vseh postelj bodo nočni lokali in pomembnejši dogodki brez dodeljenih sedežev ostali dostopni samo cepljenim oziroma prebolevnikom. Samotestiranje za obisk javnih prostorov in dogodkov, ki zahtevajo pogoj cepljenosti ali prebolelosti, ne bo več veljal. Osnutek je predvideval tudi, da bi se v trgovinski dejavnosti izvajali naključni inšpekcijski nadzori.

V naslednji fazi, pri zasedenosti 400 intenzivnih postelj oziroma 20-odstotni zasedenosti, se na 3G področjih (to so restavracije, kinodvorane…) antigenski test ne upošteva več, priznava se samo PCR test.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 07:38 10. September 2021.

    A z navadnimi maskami premalo zaslužijo, jre potrebno dražje kupovat ... Povsod sami lopovi ki bogatijo na račun prestrašene raje...

  • 18:05 9. September 2021.

    Avstrija je imela zapoved nošnje FFP2 maske še na začetku poletja in vsi so to spoštovali. Tudi slovenclji v Avstriji …

  • 15:05 9. September 2021.

    Cepljen ali necepljen, vsak ki ima samo malo pameti jo bo imel vedno!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.