Zapluli v pravo smer: toliko ladij z žitom že zapustilo Ukrajino

Foto: Ukrajinsko infrastrukturno ministrstvo
Foto: Ukrajinsko infrastrukturno ministrstvo
Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom, kar vzbuja upanje, da se počasi umirja svetovna prehranska kriza, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino.
Oglej si celoten članek

Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70.000 ton žita, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo. V Turčijo, natančneje v Istanbul, je z ladjo Rahmi Yagci namenjeno okoli 5300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65.000 ton koruze, namenjene v Južno Korejo, poroča Reuters.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380.000 tonami tovora. Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje. Tako bodo štiri ladje, ki so v nedeljo zapustile Ukrajino in so trenutno zasidrane okoli Istanbula, pregledane danes.

Svet Pomemben premik: prva ladja na poti

Ladja Razoni, ki je v skladu z dogovorom prva zapustila Ukrajino, bi se morala v nedeljo zasidrati v Libanonu, vendar je ukrajinsko veleposlaništvo sporočilo, da je tamkajšnji kupec zavrnil tovor in kot razlog navedel petmesečno zamudo pošiljke.

Po podatkih spletnega portala MarineTraffic se ladja Razoni danes nahaja v turških vodah, kjer čaka na novega kupca.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:57 10. Avgust 2022.

    In plujejo naravnost k nam. Zato pa toliko besed o tem.

  • 17:00 9. Avgust 2022.

    Amerika trži, eu bebci pa delajo probleme sami sebi in nam. Kmalu bo odletel tudi Scholz, morda se kaj spremeni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.