Svet
1783 ogledov

Zapluli v pravo smer: toliko ladij z žitom že zapustilo Ukrajino

Ladja Lion, napolnjena z žitom Ukrajinsko infrastrukturno ministrstvo
Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom, kar vzbuja upanje, da se počasi umirja svetovna prehranska kriza, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino.

Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70.000 ton žita, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo. V Turčijo, natančneje v Istanbul, je z ladjo Rahmi Yagci namenjeno okoli 5300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65.000 ton koruze, namenjene v Južno Korejo, poroča Reuters.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380.000 tonami tovora. Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje. Tako bodo štiri ladje, ki so v nedeljo zapustile Ukrajino in so trenutno zasidrane okoli Istanbula, pregledane danes.

ladja Ukrajina žito Svet Pomemben premik: prva ladja na poti

Ladja Razoni, ki je v skladu z dogovorom prva zapustila Ukrajino, bi se morala v nedeljo zasidrati v Libanonu, vendar je ukrajinsko veleposlaništvo sporočilo, da je tamkajšnji kupec zavrnil tovor in kot razlog navedel petmesečno zamudo pošiljke.

Po podatkih spletnega portala MarineTraffic se ladja Razoni danes nahaja v turških vodah, kjer čaka na novega kupca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 13:57 10.avgust 2022.

    In plujejo naravnost k nam. Zato pa toliko besed o tem.

  • Pišmevuh 17:00 09.avgust 2022.

    Amerika trži, eu bebci pa delajo probleme sami sebi in nam. Kmalu bo odletel tudi Scholz, morda se kaj spremeni v Nemčiji. Uršulo pa bi blo treba nekam na njivo postavit, zdaj ko je pšenica dragocena.