Zaradi cepiva proti gripi zaspali

Foto: Žurnal24 Virus nove gripe se je izkazal za manjšo nevarnost, kot so sprva opozarjale pris
Cepivo proti gripi. Evropska agencija za zdravila bo prišla do dna sumom, da je skoraj 31 milijonov cepljenih Evropejcev tvegalo, da bo nenadoma zaspalo.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je agenciji naložila, naj preišče primere, da je cepivo GlaxoSmithKlinea Pandemrix, ki je na trgu od septembra lani, krivo za nespečnost. Iz Finske in Švedske so namreč v prišla poročila o težavah ljudi, ki so se cepili proti virusu nove gripe H1N1 v zadnjih mesecih. Težave s spanjem so bile sicer začasne narave.

Narkolepsija je redka motnja spanja, ki povzroči, da oseba nenadoma zaspi. Pravi vzrok za motnjo ni znan, povzročala pa naj bi ga kombinacija genetskih in naravnih dejavnikov, tudi infekcij.

Analitiki sicer menijo, da je cepivo, s katerim se je v zadnjem letu cepilo 30,8 milijona Evropejcev, težave povzročilo pri premajhnem deležu ljudi, da bi ga odpoklicali s trga.

Zanimivo je, da je bilo cepivo za evropski trg nekoliko drugačno od tistega za Američane, saj pristojne zdravstvene oblasti v ZDA niso dovolile posebne sestavine za spodbujanje delovanja v cepivu. V GlaxoSmithKlineu pravijo, da tudi sami preiskujejo obtožbe o stranskih učinkih, obenem pa da polno sodelujejo z regulatorji.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.