Svet
18 ogledov

Zaradi cepiva proti gripi zaspali

Virus nove gripe se je izkazal za manjšo nevarnost, kot so sprva opozarjale pris Žurnal24 main
Cepivo proti gripi. Evropska agencija za zdravila bo prišla do dna sumom, da je skoraj 31 milijonov cepljenih Evropejcev tvegalo, da bo nenadoma zaspalo.

Evropska komisija je agenciji naložila, naj preišče primere, da je cepivo GlaxoSmithKlinea Pandemrix, ki je na trgu od septembra lani, krivo za nespečnost. Iz Finske in Švedske so namreč v prišla poročila o težavah ljudi, ki so se cepili proti virusu nove gripe H1N1 v zadnjih mesecih. Težave s spanjem so bile sicer začasne narave.

Narkolepsija je redka motnja spanja, ki povzroči, da oseba nenadoma zaspi. Pravi vzrok za motnjo ni znan, povzročala pa naj bi ga kombinacija genetskih in naravnih dejavnikov, tudi infekcij.

Analitiki sicer menijo, da je cepivo, s katerim se je v zadnjem letu cepilo 30,8 milijona Evropejcev, težave povzročilo pri premajhnem deležu ljudi, da bi ga odpoklicali s trga.

Zanimivo je, da je bilo cepivo za evropski trg nekoliko drugačno od tistega za Američane, saj pristojne zdravstvene oblasti v ZDA niso dovolile posebne sestavine za spodbujanje delovanja v cepivu. V GlaxoSmithKlineu pravijo, da tudi sami preiskujejo obtožbe o stranskih učinkih, obenem pa da polno sodelujejo z regulatorji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.