Zaradi goljufije odstopil komisar

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Evropski komisar za zdravje naj bi bil vpleten v goljufijo, povezano s sprejemanjem zakonodaje o tobačnih proizvodih.
Oglej si celoten članek

Evropski komisar za zdravje in potrošnike John Dalli je naznanil svoj odstop, ki začne veljati takoj.  Razlog za odstop komisarja z Malte je njegova vpletenost v goljufijo, povezano s sprejemanjem zakonodaje o tobačnih proizvodih, je moč razumeti iz sporočila komisije.

Dalli je odstop naznanil, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf objavil končno poročilo o pritožbi, ki jo je maja letos podal proizvajalec tobaka Swedish Match.

Švedsko podjetje je trdilo, da je nek malteški podjetnik uporabil svoje vezi s komisarjem Dallijem, da bi pridobil finančne koristi v zameno za vpliv na morebitne zakonodajne predloge v povezavi s tobačnimi proizvodi, konkretno s prepovedjo izvoza snusa.

"Med podjetjem in podjetnikom ni bila izvedena nobena transakcija, nobeno plačilo," ugotavlja Olaf. Poleg tega urad poroča, da ni našel nobenega pravnomočnega dokaza o neposrednem sodelovanju Dallija, a da je bil "komisar s temi dogodki seznanjen".

Olafovo poročilo po navedbah komisije sicer jasno kaže, da se na proces odločanja v komisiji ni vplivalo. Olaf bo sedaj poročilo poslal malteškim pravosodnim oblastem, ki bodo odločile o tem, kako bodo ukrepale na podlagi njegovih ugotovitev.

Potem ko je predsednik komisije Jose Manuel Barroso Dallija obvestil o Olafovem poročilu, se je komisar odločil, da odstopi, da "bo lahko branil svoj ugled in ugled komisije", so pojasnili v Bruslju. Dalli tudi odločno zavrača ugotovitve urada.

Dallijev resor bo začasno prevzel komisar za institucionalne zadeve Maroš Šefčovič, dokler ne bo imenovan nov komisar malteške narodnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.