Svet
7 ogledov

Zaradi goljufije odstopil komisar

John Dalli, komisar za zdravje in varstvo potrošnikov z nevarno igračko. (Foto: Žurnal24 main
Evropski komisar za zdravje naj bi bil vpleten v goljufijo, povezano s sprejemanjem zakonodaje o tobačnih proizvodih.

Evropski komisar za zdravje in potrošnike John Dalli je naznanil svoj odstop, ki začne veljati takoj.  Razlog za odstop komisarja z Malte je njegova vpletenost v goljufijo, povezano s sprejemanjem zakonodaje o tobačnih proizvodih, je moč razumeti iz sporočila komisije.

Dalli je odstop naznanil, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf objavil končno poročilo o pritožbi, ki jo je maja letos podal proizvajalec tobaka Swedish Match.

Švedsko podjetje je trdilo, da je nek malteški podjetnik uporabil svoje vezi s komisarjem Dallijem, da bi pridobil finančne koristi v zameno za vpliv na morebitne zakonodajne predloge v povezavi s tobačnimi proizvodi, konkretno s prepovedjo izvoza snusa.

"Med podjetjem in podjetnikom ni bila izvedena nobena transakcija, nobeno plačilo," ugotavlja Olaf. Poleg tega urad poroča, da ni našel nobenega pravnomočnega dokaza o neposrednem sodelovanju Dallija, a da je bil "komisar s temi dogodki seznanjen".

Olafovo poročilo po navedbah komisije sicer jasno kaže, da se na proces odločanja v komisiji ni vplivalo. Olaf bo sedaj poročilo poslal malteškim pravosodnim oblastem, ki bodo odločile o tem, kako bodo ukrepale na podlagi njegovih ugotovitev.

Potem ko je predsednik komisije Jose Manuel Barroso Dallija obvestil o Olafovem poročilu, se je komisar odločil, da odstopi, da "bo lahko branil svoj ugled in ugled komisije", so pojasnili v Bruslju. Dalli tudi odločno zavrača ugotovitve urada.

Dallijev resor bo začasno prevzel komisar za institucionalne zadeve Maroš Šefčovič, dokler ne bo imenovan nov komisar malteške narodnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.