Zaradi mučenja pripornikov odstopil minister

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gruzijski minister za notranje zadeve Bašo Ahalaja je danes odstopil, potem ko so v javnost prišli posnetki mučenja pripornikov v zaporu v Tbilisiju.
Oglej si celoten članek

Minister je dejal, da prevzema moralno in politično odgovornost, ker mu ni uspelo izkoreniniti mučenja v zaporih, zato se je odločil za odstop.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je pred tem že zamenjal ministra, pristojnega za zapore. S položaja je razrešil Hatuna Kalmahelidzeja ter nanj imenoval borca za človekove pravice Giorgija Tugučija. Odredil je tudi napotitev policistov v zapore, kjer bodo nadomestili paznike.

Ena od gruzijskih televizij, sicer naklonjena opoziciji, je prikazala video posnetke mučenja v zaporu. Na enem je na pol gol pripornik, ki jokajoč prosi, naj se ga usmilijo, potem ko so ga očitno v priporu pretepli s palico.

Posnetki so povzročili ogorčenje v gruzijski javnosti, Tbilisi pa je že bil deležen tudi kritik iz tujine.

Škandal je izbruhnil manj kot dva tedna pred parlamentarnimi volitvami, na katerih se bo vladajoča Sakašvilijeva stranka, ki je na oblasti od leta 2003, spopadla s čedalje močnejšo opozicijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.