Svet
6 ogledov

Zaradi mučenja pripornikov odstopil minister

Zapor Shutterstock
Gruzijski minister za notranje zadeve Bašo Ahalaja je danes odstopil, potem ko so v javnost prišli posnetki mučenja pripornikov v zaporu v Tbilisiju.

Minister je dejal, da prevzema moralno in politično odgovornost, ker mu ni uspelo izkoreniniti mučenja v zaporih, zato se je odločil za odstop.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je pred tem že zamenjal ministra, pristojnega za zapore. S položaja je razrešil Hatuna Kalmahelidzeja ter nanj imenoval borca za človekove pravice Giorgija Tugučija. Odredil je tudi napotitev policistov v zapore, kjer bodo nadomestili paznike.

Ena od gruzijskih televizij, sicer naklonjena opoziciji, je prikazala video posnetke mučenja v zaporu. Na enem je na pol gol pripornik, ki jokajoč prosi, naj se ga usmilijo, potem ko so ga očitno v priporu pretepli s palico.

Posnetki so povzročili ogorčenje v gruzijski javnosti, Tbilisi pa je že bil deležen tudi kritik iz tujine.

Škandal je izbruhnil manj kot dva tedna pred parlamentarnimi volitvami, na katerih se bo vladajoča Sakašvilijeva stranka, ki je na oblasti od leta 2003, spopadla s čedalje močnejšo opozicijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.