Zato je bilo tako težko gasiti katedralo

Foto: Epa
Foto: Epa
Strokovnjaki menijo, da je bilo gašenje katedrale Notre Dame v Parizu oteženo zaradi samih karakteristik cerkve; več stoletni leseni tramovi, zunanji kamen in gotska arhitektura, poročajo tuji mediji.
Oglej si celoten članek

Med uničevalnim požarom je zgorel glavni stolp in velik del strehe mogočne katedrale, stare 850 let, ohranjena sta dva zvonika in glavni del strukture. Od trenutka, ko je požar izbruhnil, pa do jutra se je na pogorišču izmenjalo več kot 400 gasilcev, ki so črpali vodo iz reke Seine in se borili z ognjem.

Največja težava, menijo strokovnjaki, je gasilcem predstavljal dostop do lesenih strešnih tramov. Na ostrešju se je nahajalo na tisoče tramov, od katerih so bili nekateri še iz 12. stoletja. Ko so tramovi začeli goreti, so imeli gasilci močno otežen dostop do izvora ognja.

Težavo je predstavljala tudi višina katedrale; zaradi visokih stropov je bilo ves čas dovolj kisika, zaradi česar se je še bolj razgorelo.

Foto: Epa Notre-Dame požar

Dan po požaru se vrstijo mnenja različnih strokovnjakov glede gašenja, med drugim se je že sinoči oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je predlagal gašenje iz zraka.

Na njegov predlog se je danes že odzvala tudi francoska agencija Securite Civile, ki je med drugim izpostavila tudi, da bi gašenje iz zraka lahko oslabilo celotno strukturo katedrale, poleg tega pa pripeljalo do kolateralne škode na bližnjih stavbah.

Slovenija Janševi vojščaki tragedijo v Parizu izkoristili za hujskanje

Rešili večino umetniških del

"Uspelo nam je popolnoma pogasiti požar," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik pariških gasilcev Gabriel Plus. Dodal je, da bodo gasilci danes še ostali na pogorišču.

Foto: Epa Požar Notre Dame

Gasilci so tudi sporočili, da so po deveturnem boju z ognjenimi zublji uspeli ohraniti konstrukcijo katedrale in rešiti najpomembnejša umetniška dela. Pri gašenju je sodelovalo okoli 400 gasilcev.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru so bili lažje poškodovani en gasilec in dva policista.

Notre Dame Trump ga je spet pihnil, ko je solil pamet francoskim gasilcem

Notre Dame Struktura zgradbe z zvonikom je rešena

Foto: Epa Požar Notre Dame

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • ode
    18:57 16. April 2019.

    Zagorelo je natanko tam, kjer je potrebno, da se je požart sploh lahko začel. To je pri stiku glavnega, lesenega …

  • 11:13 16. April 2019.

    No, B. B., pa preverimo vaše osnovnošolsko znanje... Kako reki, ki teče skozi Pariz že od nekdaj rečemo Slovenci? Namig: …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.