Slovenija
12795 ogledov

Janševi vojščaki tragedijo v Parizu izkoristili za hujskanje

Notre-Dame požar Epa
Čeprav so preiskovalci velikanskega požara v pariški katedrali Notre Dame izključili možnost požiga, so nekateri poslanci SDS očitno prepričani drugače.

Še več, tragedijo so izkoristili za netenje sovraštva in hujskanje.

"Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!" je na Twitterju zapisal Branko Grims.

Obenem podvomi, da gre za naključje, češ da je bila džihadistka, ki je pred tremi leti nameravala izvesti napad z avtomobilom bombo pred Notre Dame, prav ta petek obsojena na osem let zapora.

Podobno vižo je ubral Žan Mahnič, ki je ob goreči fotografiji katedrale zapisal: "Glejte, kako umira krščanska Evropa! Barbari, ki prihajajo, in so že tu, pa odpirajo šampanjce in se veselijo."

Latinski izraz "Ecce, quomodo moritur iustus," je prvi verz 57. poglavja Izaijeve knjige, ki v dobesednem prevodu pomeni Glejte, kako umira pravični, v slovenskem standardnem prevodu pa "Pravični izgine, pa si nihče ne vzame k srcu". Govora je torej o pravičnem, ne pa o krščanski Evropi, poleg tega je bil verz napisan vsaj nekaj sto let pred nastankom krščanstva. Ecce, quomodo moritur iustus je sicer eno izmed najbolj znanih del Jakoba Petelina Gallusa. 

Hkrati se Mahnič zgraža tudi nad Macronom, Trudeaujem, Obamo in Clintonovo, češ da je njihovo obžalovanje zaradi dogodkov v Parizu izumetničeno.

Le malenkost bolj diplomatski pa je na družabnih omrežjih njihov šef Janez Janša, ki poudarja, da gre pri včerajšnjem požaru za grozljivo simboliko tik pred Veliko nočjo in da ponazarja načrtno razgradnjo tisočletne evropske civilizacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • dhoo 16:29 21.april 2019.

    Pravi zdrahar in provokator je tisti ki je to napisal in tisti ki so to objavili. Skrajneže imamo na levi in desni, ti pa so naredili največ gorja na svetu.

  • dhoo 08:03 21.april 2019.

    To kar očitate drugim, ste sami.

  • ales30 10:43 18.april 2019.

    Gorela je rva in gorele bodo druge...če in ko bodo, upam, da se oglasite tisti, ki to odobravate.