Zaviranje v Varnostnem svetu

Foto: Žurnal24 Fotografija s protestov v mestu Duma. (Foto: Reuters)
Varnostni svet brez izjave o obsodbi nasilja v Siriji. Nasilje se nadaljuje. Množični odstopi v vladajoči stranki.
Oglej si celoten članek

Varnostni svet Združenih narodov tudi glede nemirov v Siriji ni našel skupnega jezika. Niso sprejeli izjave, s katero bi obsodili nasilje nad protivladnimi protestniki.

Na začetku tedna so osnutek izjave oblikovale Velika Britanija, Francija, Nemčija in Portugalska.

Prejšnji teden Varnostni svet ni sprejel podobne izjave z obsodbo nasilja v Jemnu.

Sprejetju izjave so nasprotovali predstavniki Libanona ter stalnih članic sveta Rusije in Kitajske. Slednji vse pogosteje kritizirata tudi posredovanje v Libiji, ki so ga sprožili na osnovi resolucije, sprejete v Varnostnem svetu. Menijo, da posredovanja niso namenjena zaščiti civilistov, pač pa zrušenju Moamerja Gadafija.

Streljanje se nadaljuje
V Siriji se med tem nasilje nadaljuje. V mestu Dera, kamor je vlada ta teden napotila tanke in vojake, se je čez noč slišalo streljanje. V šesttedenskem nasilju je sicer umrlo okoli 500 ljudi.

Zaradi protestov se dogajajo tudi že prvi večji politični pretresi. Zaradi nasilnega zatrtja prodemokratičnih protestov je odstopilo okoli 200 članov vladajoče stranke Baath.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.