Svet
5 ogledov

Zaviranje v Varnostnem svetu

Fotografija s protestov v mestu Duma. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Varnostni svet brez izjave o obsodbi nasilja v Siriji. Nasilje se nadaljuje. Množični odstopi v vladajoči stranki.

Varnostni svet Združenih narodov tudi glede nemirov v Siriji ni našel skupnega jezika. Niso sprejeli izjave, s katero bi obsodili nasilje nad protivladnimi protestniki.

Na začetku tedna so osnutek izjave oblikovale Velika Britanija, Francija, Nemčija in Portugalska.

Prejšnji teden Varnostni svet ni sprejel podobne izjave z obsodbo nasilja v Jemnu.

Sprejetju izjave so nasprotovali predstavniki Libanona ter stalnih članic sveta Rusije in Kitajske. Slednji vse pogosteje kritizirata tudi posredovanje v Libiji, ki so ga sprožili na osnovi resolucije, sprejete v Varnostnem svetu. Menijo, da posredovanja niso namenjena zaščiti civilistov, pač pa zrušenju Moamerja Gadafija.

Streljanje se nadaljuje
V Siriji se med tem nasilje nadaljuje. V mestu Dera, kamor je vlada ta teden napotila tanke in vojake, se je čez noč slišalo streljanje. V šesttedenskem nasilju je sicer umrlo okoli 500 ljudi.

Zaradi protestov se dogajajo tudi že prvi večji politični pretresi. Zaradi nasilnega zatrtja prodemokratičnih protestov je odstopilo okoli 200 članov vladajoče stranke Baath.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.