ZDA in Rusija bosta razgradili plutonij

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Prvi konkretni sporazum jedrskega vrha v Washingtonu je dogovor, da bosta odvečni plutonij predelali v gorivne palice.
Oglej si celoten članek

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta danes v Washingtonu podpisala sporazum o predelavi po 34 ton plutonija, primernega za izdelavo jedrskih bomb.

Sporazum je bil v pripravi več let, podpisan pa je bil ob današnjem vrhu o jedrski varnosti, s čimer so ZDA poskušale povečati njegov uspeh. ZDA in Rusija bi lahko s takšno količino plutonija izdelali 17 tisoč jedrskih bomb, ki jih ne potrebujeta. Plutonija za orožje ne bodo uničili, ampak ga bodo predelali v gorivo za jedrske elektrarne in druge civilne namene.

Strinjanje o varovanju goriva
Predstavniki 47 držav udeleženk vrha so se danes strinjali tudi o ukrepih za zavarovanje jedrskih materialov v naslednjih štirih letih. Sklepna izjava, ki še ni dokončana, med drugim poudarja, da bodo sprejeli potrebne ukrepe, da materiali ne pridejo v roke teroristom.

V izjavi so opisani ukrepi proti trgovanju in prometu z jedrskimi materiali, države pa si bodo med seboj pomagale z delitvijo informacij, strokovnjakov in policijskim sodelovanjem.

Vrh presežkov
V Washingtonu se je sicer danes začel prvi vrh o jedrski varnosti, kjer se voditelji 47 držav poskušajo dogovoriti o konkretnih ukrepih za zavarovanje jedrskih materialov. Američani so vrh označili kot največje mednarodno zborovanje v sklicu ameriškega predsednika na ameriških tleh.

Na njem je ameriški predsednik Barack Obama voditelje pozval k sodelovanju, pri tem pa poudaril, da danes nobena država ne more sama reševati svetovnih problemov. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič mu je že v ponedeljek obljubil, da se bo njegova država do leta 2012 znebila zalog visoko oplemenitenega urana, ki ga je mogoče uporabiti za jedrske bombe. Podrobnosti še niso dogovorjene.

V torek je Obama dobil podobno zagotovilo tudi od Mehike, ki se prav tako strinja z odpovedjo visoko oplemenitenega urana. Tudi Kanada je napovedala, da bo poslala v ZDA na varno skladiščenje svoj visoko oplemeniteni uran iz reaktorja v provinci Ontario, to pa je že pretekli teden storil Čile.

Jedrsko sodišče
Obami je Nizozemski premier Jan Peter Balkenende že v ponedeljek predlagal, da bi ustanovili posebno mednarodno sodišče, ki bi se ukvarjalo s kršitvami jedrskih pogodb. To po Balkenendovih besedah podpirata tudi Angela Merkel in Nicolas Sarkozy. Na vrhu se ukvarjajo tudi z vprašanjem iranskega jedrskega programa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.