Svet
13 ogledov

ZDA in Rusija bosta razgradili plutonij

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prvi konkretni sporazum jedrskega vrha v Washingtonu je dogovor, da bosta odvečni plutonij predelali v gorivne palice.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta danes v Washingtonu podpisala sporazum o predelavi po 34 ton plutonija, primernega za izdelavo jedrskih bomb.

Sporazum je bil v pripravi več let, podpisan pa je bil ob današnjem vrhu o jedrski varnosti, s čimer so ZDA poskušale povečati njegov uspeh. ZDA in Rusija bi lahko s takšno količino plutonija izdelali 17 tisoč jedrskih bomb, ki jih ne potrebujeta. Plutonija za orožje ne bodo uničili, ampak ga bodo predelali v gorivo za jedrske elektrarne in druge civilne namene.

Strinjanje o varovanju goriva
Predstavniki 47 držav udeleženk vrha so se danes strinjali tudi o ukrepih za zavarovanje jedrskih materialov v naslednjih štirih letih. Sklepna izjava, ki še ni dokončana, med drugim poudarja, da bodo sprejeli potrebne ukrepe, da materiali ne pridejo v roke teroristom.

V izjavi so opisani ukrepi proti trgovanju in prometu z jedrskimi materiali, države pa si bodo med seboj pomagale z delitvijo informacij, strokovnjakov in policijskim sodelovanjem.

Vrh presežkov
V Washingtonu se je sicer danes začel prvi vrh o jedrski varnosti, kjer se voditelji 47 držav poskušajo dogovoriti o konkretnih ukrepih za zavarovanje jedrskih materialov. Američani so vrh označili kot največje mednarodno zborovanje v sklicu ameriškega predsednika na ameriških tleh.

Na njem je ameriški predsednik Barack Obama voditelje pozval k sodelovanju, pri tem pa poudaril, da danes nobena država ne more sama reševati svetovnih problemov. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič mu je že v ponedeljek obljubil, da se bo njegova država do leta 2012 znebila zalog visoko oplemenitenega urana, ki ga je mogoče uporabiti za jedrske bombe. Podrobnosti še niso dogovorjene.

V torek je Obama dobil podobno zagotovilo tudi od Mehike, ki se prav tako strinja z odpovedjo visoko oplemenitenega urana. Tudi Kanada je napovedala, da bo poslala v ZDA na varno skladiščenje svoj visoko oplemeniteni uran iz reaktorja v provinci Ontario, to pa je že pretekli teden storil Čile.

Jedrsko sodišče
Obami je Nizozemski premier Jan Peter Balkenende že v ponedeljek predlagal, da bi ustanovili posebno mednarodno sodišče, ki bi se ukvarjalo s kršitvami jedrskih pogodb. To po Balkenendovih besedah podpirata tudi Angela Merkel in Nicolas Sarkozy. Na vrhu se ukvarjajo tudi z vprašanjem iranskega jedrskega programa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.