ZDA: Mušaraf naj se sestane z opozicijo

Foto: Žurnal24 John Negroponte je Mušarafa na srečanju pozval k takojšnjem preklicu izrednih ra
ZDA so pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa pozvale k začetku pogovorov z opozicijo, pri katerih naj bi sodelovala tudi voditeljica pakistanske opozicije Benazir Buto.
Oglej si celoten članek
˝Zelo zaželena je sprava zmernih političnih sil in bi lahko pripomogla pri izvedbi uspešnih volitev,˝ je v davi v Islamabadu novinarjem dejal namestnik ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice, John Negroponte. Ta je Mušarafa na srečanju v soboto tudi pozval k takojšnjem preklicu izrednih razmer in odstopu s položaja vrhovnega poveljnika pakistanske vojske, kar pa je Mušaraf zavrnil. Namestnik ameriške državne sekretarke je tudi ocenil, da izredne razmere niso združljive s svobodnimi, poštenimi in verodostojnimi volitvami. Kritiziral je tudi ravnanje pakistanskih varnostnih sil do demonstrantov, omejitve medijske svobode ter aretacije političnih voditeljev in borcev za človekove pravice, ki so ˝v nasprotju z reformnimi prizadevanji minulih let, kar je obžalovanja vredno˝.

Pakistan pomemben partner ZDA

ZDA sicer cenijo partnerstvo s Pakistanom, saj je bil Mušaraf močan glas proti ekstremizmu. © AFP

 
Hkrati je Negroponte izpostavil, da Washington ceni ˝partnerstvo s Pakistanom pod vodstvom predsednika Mušarafa˝ . ˝Mušaraf je bil in je močan glas proti ekstremizmu,˝ je še dejal. Po poročanju ameriškega časnika New York Times so sicer ZDA pomagale Pakistanu s 100 milijoni dolarjev v okviru tajnega programa za varnost pakistanskega jedrskega arzenala. Časnik je v soboto med drugim objavil, da se je v ZDA izobraževalo več pakistanskega osebja, ki je povezano z jedrskim področjem, v Pakistan pa naj bi ZDA tudi poslale nujno opremo za varovanje pakistanskega jedrskega arzenala.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.